Jangan Berhenti Pertahan Hak Istimewa Melayu - Berita Semasa | mStar

Jangan Berhenti Pertahan Hak Istimewa Melayu

Diterbitkan: Jumaat, 22 Oktober 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Perjuangan mempertahankan hak istimewa kaum Melayu dan Bumiputera bukan sahaja menjaga kuota, hak dan lesen semata-mata tetapi perjuangan ini perlu diteruskan sehingga bangsa itu boleh bersaing di persada antarabangsa.

Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berkata, Melayu di negara ini perlu menggunakan hak istimewa tersebut sebaik-baiknya dan melihat dari sudut perspektif baru tanpa mempertikaikan hak-hak kaum lain.

Menurutnya, walaupun Umno terus mempertahankan kepentingan Melayu, kaum-kaum lain tidak perlu bimbang kerana Umno sedar bahawa Malaysia adalah negara berbilang kaum dan berjanji hak-hak kaum lain terus terpelihara.

“Kepada kaum lain, jangan salah anggap, Umno menjaga kepentingan hak bangsa Melayu dalam konteks kenegaraan, iaitu hak-hak kaum lain tidak akan diganggu.

“Kepada orang-orang Melayu juga, inilah masanya untuk kita melihat ke hadapan dan berubah serta keluar dari kepompong lama supaya Melayu boleh bersaing ke peringkat global,” katanya pada sidang media selepas Majlis Perasmian Persidangan Agung Umno Ke-61 pada Khamis.

Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau turut menegaskan bahawa hak istimewa Melayu tidak boleh dirampas atau dicabar oleh mana-mana pihak kerana ia perlu melalui Majlis Raja-Raja dan mendapat sokongan seluruh rakyat.

Katanya lagi, tugas menjaga keamanan dan keharmonian negara bukan sahaja terletak dibahu orang Melayu sahaja tetapi tanggungjawab tersebut perlu juga dipikul oleh kaum-kaum lain.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan