Naik Taraf Kemudahan Sekolah Ikut Keutamaan - Muhyiddin - Berita Semasa | mStar

Naik Taraf Kemudahan Sekolah Ikut Keutamaan - Muhyiddin

Diterbitkan: Rabu, 20 Oktober 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kmenterian Pelajaran telah menjalankan audit terhadap 55,000 bangunan di 10,000 sekolah di seluruh negara untuk menentukan status infrastrukturnya dan akan menjalankan usaha baik pulih berdasarkan kerosakan yang dialami, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sambil memberi jaminan tidak berlaku pilih kasih dalam usaha ini, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran, berkata kerajaan menyedari tentang keperluan untuk meningkatkan tahap infrastruktur dan prasarana pendidikan tanpa mengira lokasi dan jenis sekolah.

"Kita ambil inisiatif buat audit, nilai setiap sekolah dan dah selesai pun.

"Ini dapat pastikan keadaan sekolah itu sama ada perlu tindakan segera untuk kita laksanakan. Yang penting mesti diambil kira ialah tentang keperluan utama, tiada soal pilih kasih.

"Saya beri jaminan kalau kita guna tanda aras audit yang disediakan, kita harap dalam tempoh beberapa tahun akan datang, sebahagian masalah utama yang kita hadapi di sekolah dapat diselesaikan," katanya pada sesi soal jawab pada persidangan Dewan Rakyat di sini, Rabu.

Muhyiddin berkata demikian semasa menjawab soalan tambahan P.Kamalanathan (BN-Hulu Selangor) mengenai langkah kementerian dalam memastikan hanya sekolah yang mengalami kerosakan teruk dapat diutamakan serta sama ada terdapat jaminan supaya tiada soal pilih kasih dalam agihan peruntukan.

Menjawab soalan asal Kamalanathan, beliau berkata audit yang dijalankan itu mendapati tiga peratus daripada keseluruhan bangunan sekolah yang diperiksa mengalami kerosakan teruk dan memerlukan perhatian segera, manakala lima peratus bangunan sekolah sedia ada mengalami masalah pendawaian elektrik.

Beliau juga berkata bahawa pada tahun 2010 sahaja, sebanyak 564 projek pembekalan air bersih di sekolah luar bandar telah dilaksanakan dengan peruntukan RM197.7 juta manakala 641 projek bekalan elektrik ke sekolah luar bandar dilaksanakan dengan peruntukan RM1.87 bilion, termasuk 140 projek solar hibrid yang dilaksanakan dalam dua fasa sejak 2007.

"Kemudahan asas ini akan terus diberi perhatian dalam Rancangan Malaysia ke-10 bagi memastikan semua sekolah mendapat bekalan air bersih serta bekalan elektrik yang sempurna," katanya.

Menjawab soalan tambahan Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR-Permatang Pauh) tentang kemungkinan kementerian meletakkan sasaran maksimum setahun untuk menyediakan prasarana asas di sekolah pedalaman, Muhyiddin berkata: "Kalau ada tongkat sakti, Insya-Allah boleh selesai dalam masa setahun. Tapi seperti juga kementerian lain, jumlah (peruntukan) tak cukup, perlu lebih besar. Justeru, prioriti mesti diberikan.

"Kita akan bekerjasama dengan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah untuk bekal air di kawasan pedalaman. Saya yakin dalam tempoh lima tahun RMK-10 mungkin mampu selesaikan sebahagian besar masalah," katanya.

Muhyiddin berkata bahawa kementerian menyediakan siling peruntukan sebanyak RM8.85 bilion bagi melaksanakan projek pembangunan di bawah RMK-10, yang sebahagiannya akan digunakan untuk menyambung projek yang belum selesai di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan yang dianggarkan berjumlah RM5.36 bilion.

Selebihnya merupakan peruntukan untuk projek baru yang akan diagih-agihkan untuk penambahbaikan, naik taraf bangunan, tambahan bangunan dan pembinaan sekolah baru, katanya.

Dalam jawapan bertulisnya pula kepada soalan Teresa Kok (DAP-Seputeh) mengenai pembinaan enam Sekolah Jenis Kebangsaan Cina baru serta perpindahan 13 sekolah jenis itu di seluruh negara, Muhyiddin berkata proses perpindahan dua SJKC di Johor telah selesai dan mula beroperasi pada tahun ini iaitu SJKC Tai Hong yang berpindah dari Kota Tinggi ke Taman Impian Emas dan SJKC Pai Tze dari Bukit Serampang ke Setia Eco Gardens.

Katanya, perpindahan SJKC Bandar Bukit Sentosa, Bukit Beruntung, Selangor, SJKC Pay Fong 1, Crimson, Krubong, Melaka dan SJKC Kiow Min, Taman Perkasa, Alor Gajah telah mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa tempatan (PBT) manakala bagi SJKC Pumpong, Alor Setar, proses kerja tapak serta menanam cerucuk sedang dilakukan dan bagi SJKC Tung Hwa, Seremban pula proses meratakan tanah sedang dijalankan.

Mhyiddin berkata, bagi sekolah yang selebihnya, pihak Lembaga Pengelola Sekolah masih dalam proses perolehan tanah, penyediaan pelan pembangunan atau mengemukakan permohonan kebenaran merancangan untuk kelulusan PBT. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan