Forum Antarabangsa Mampu Satukan Suara Dunia

Diterbitkan: Selasa, 19 Oktober 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Forum yang mengumpulkan suara-suara antarabangsa disaran diadakan dengan lebih kerap, kata Tan Sri Syed Hamid Albar.

Syed Hamid berkata, melalui forum ia dapat mengumpulkan suara antarabangsa dalam isu-isu yang melibatkan masyarakat dunia bagi mencapai satu suara yang sama.

Katanya, daripada pandangan dan pendapat berbeza akan menjadi titik permulaan kepada kata sepakat antara semua masyarakat.

"Walaupun forum dilihat sebagai medium yang tidak memberikan hasil tetapi melalui perkongsian pendapat dan perbezaan pendapat ia sebenarnya merapatkan jurang antara masyarakat dunia," katanya pada ucapan penutup Forum Antarabangsa yang diadakan hari ini sempena Perhimpunan Agung Umno 2010, di sini, Selasa.

Forum dua hari bertemakan "Pembentukan Warga Global : Liberalisasi Media dan Realiti Baru Politik" itu, yang dirasmikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, dihadiri 63 wakil 22 parti politik dari 20 negara, Kelab UMNO Luar Negara (KULN) serta delegasi kedutaan asing dan penganalisis politik.

Dalam pada itu, Syed Hamid berkata, konsep globalisasi perlu diperluaskan kerana ia mampu merapatkan jurang antara masyarakat dunia.

Katanya, penyatuan masyarakat dunia dan perkongsian maklumat adalah penting bagi menyelesaikan segala konflik yang sedang melanda dunia.

Bagaimanapun, Syed Hamid berkata, disebalik pelbagai pergolakan yang berlaku, tanpa disedari masyarakat dunia telah menjadi global dan ia adalah kemajuan yang baik.

Katanya, dunia juga perlu mengikis tanggapan bahawa agama menjadi punca konflik kepada permasalahan yang melanda kerana ia bukan asas kepada perbalahan yang berlaku.

Sementara itu, beliau turut menyatakan rasa gembira dengan kejayaan forum yang berakhir hari ini kerana telah berjaya menyatukan pelbagai pendapat bernas daripada semua deligasi terlibat.

"Tidak kira kita berbincang mengenai semangat antarabangsa mahupun bersifat kenegaraan.

"Yang lebih penting kita memahami satu antara lain dan mendapat input baru," katanya.

iklan

Video

Jumaat, 20 Oktober 2017 2:30 PM

Umur Dah Lanjut Pun Nak Menyanyi Lagi?

Jumaat, 20 Oktober 2017 9:00 AM

#akuStar: Irfan Haris - Pesan

Jumaat, 20 Oktober 2017 8:30 AM

Donut Untuk Sang Hero

Khamis, 19 Oktober 2017 1:00 PM

Lebih Baik Jual Album Sendiri - Firman

Khamis, 19 Oktober 2017 9:00 AM

Tudiaaa... Fesyen Mengancam Selebriti ASK2017

Khamis, 19 Oktober 2017 8:30 AM

Keringat Wanita Waja

Rabu, 18 Oktober 2017 10:52 AM

"Saya Bukan Ustaz" - Opick

Selasa, 17 Oktober 2017 2:49 PM

Video Majlis Resepsi 'Tycoon' Air Asia Tular

Selasa, 17 Oktober 2017 2:24 PM

Sabar Kakak, Benda Boleh Bincang...

Kolumnis

iklan

Iklan