Rakyat Malaysia Perlukan Akses Cepat Maklumat Global:Muhyiddin - Berita Semasa | mStar

Rakyat Malaysia Perlukan Akses Cepat Maklumat Global:Muhyiddin

Diterbitkan: Isnin, 18 Oktober 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata rakyat Malaysia memerlukan akses yang cepat dan sahih kepada maklumat peringkat global bagi menangani pelbagai cabaran baru.

Timbalan Perdana Menteri berkata rakyat harus mengawal dan mengurus semua isu, daripada yang berkaitan dengan senjata pemusnah besar-besaran, langkah mengklon manusia dan makanan yang dihasilkan secara genetik, kesihatan, wabak baru, pendidikan, peranan media global, sehingga kepada kemerosotan mutu alam sekitar, pencemaran dan perubahan cuaca.

"Apa yang jelas daripada kesemua ketidaktentuan ini ialah, sebagai rakyat Malaysia yang berfikiran global, kita harus peka terhadap apa yang berlaku di peringkat global.

"Kita perlukan akses langsung menerusi idea terbaik dari seluruh dunia supaya kita dapat menggunakan idea ini di negara sendiri," katanya ketika merasmikan forum antarabangsa mengenai "Pembentukan Warga Global : Liberalisasi Media dan Reliati Baru Politik" di sini, Isnin.

Forum dua hari itu dihadiri 63 wakil 22 parti politik dari 20 negara. Ia diadakan sempena Perhimpunan Agung Umno ke-64. - BERNMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan