Beri Bonus Hanya Kepada Penjawat Awam Produktif - Berita Semasa | mStar

Beri Bonus Hanya Kepada Penjawat Awam Produktif

Diterbitkan: Isnin, 18 Oktober 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Beberapa anggota Parlimen pada Isnin percaya kerajaan akan mempertimbangkan pemberian bonus kepada penjawat awam pada masa depan jika mereka sentiasa cemerlang dan produktif dalam melaksanakan tugas.

Datuk Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan) berkata ini kerana kerajaan memberi jaminan akan melihat kepentingan penjawat awam apabila mereka melipatgandakan usaha masing-masing.

"Semua penjawat awam perlu melaksanakan tugas dengan amanah dan bertanggung jawab. Dengan adanya timbal balas, saya yakin bahawa orang berbudi kita berbahasa orang memberi kita merasa," katanya ketika membahaskan Bajet 2011 di Dewan Rakyat di sini.

Sabtu lepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menjelaskan bahawa kerajaan tidak dapat memberi bonus sebulan gaji kepada kira-kira 1.2 juta penjawat awam dalam Bajet 2011 kerana ia melibatkan perbelanjaan besar iaitu RM3.1 bilion.

Najib berkata pemberian bantuan khas kewangan RM500 setiap seorang adalah wajar.

Datuk Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak) pula berkata pemberian bonus merupakan ganjaran kepada tugas-tugas cemerlang yang dilaksanakan penjawat awam.

"Tetapi terdapat juga jabatan kerajaan yang kita lihat banyak membuang masa. Banyak surat dari orang kampung yang tidak berjawab. Masih ramai penjawat awam yang tidak produktif dan tidak menunjukkan hasil kerja mereka," katanya.

Datuk Abu Bakar Taib (BN-Langkawi) dan Hamim Samuri (BN-Ledang) juga bersetuju penjawat awam perlu diberikan ganjaran hanya berdasarkan prestasi yang diberikan.

"Bagilah tambahan (bonus). Jangan hukum (semua penjawat awam) hanya kerana sebilangan kecil, beberapa kerat penjawat awam yang bermasalah," kata Hamim ketika membahaskan bajet itu. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan