Warisan Merdeka Tidak Gugat Menara Berkembar Petronas

Diterbitkan: Jumaat, 15 Oktober 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Projek bersepadu dinamakan Warisan Merdeka yang akan menjadi mercu tanda kebanggaan negara seperti dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam Bajet 2011 tidak akan menggugat Menara Berkembar Petronas.

Projek bersepadu yang dinamakan Warisan Merdeka itu dibangunkan oleh Permodalan Nasional Berhad akan mengekalkan Stadium Merdeka, Stadium Negara termasuk pembinaan sebuah menara 100 tingkat di Malaysia.

Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr Ng Yen Yen melihat projek bersepadu itu berupaya meningkatkan imej Malaysia terutama dalam sektor pelancongan.

“Kewujudan menara 100 tingkat ini akan meletakkan Malaysia dalam peta pelancongan dunia yang menunjukkan kecemerlangan dan kemodenan negara.

“Ini kerana projek bersepadu ini memberikan keseimbangan dalam sektor pelancongan dari segi budaya, tradisi dan kemodenan yang akan menarik perhatian pelancong dalam dan luar negara,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, Jumaat.

Mengenai Malaysia sudah mempunyai mercu tanda tumpuan pelancong dunia iaitu Menara Berkembar Petronas, Yen Yen berkata, masih ada ruang untuk mewujudkan mercu tanda baru kerana kebanyakan negara masing-masing berfikiran sedemikian.

“Shanghai (China) mahu bina bangunan lebih tinggi yang baru begitu juga dengan Taipei, Taiwan. Jadi kenapa kita perlu ketinggalan ke belakang?

“Tak kan kita hanya mahu tertumpu kepada Menara Berkembar sahaja. Warisan Merdeka tidak menggugat mana-mana mercu tanda tetapi merancakkan lagi tarikan untuk pelancong,” katanya.

Beliau menambah, jika Malaysia hanya mengharapkan yang satu dan tidak melakukan pembaharuan maka negara tidak akan ke hadapan.

“Paling penting adalah kita mampu melakukannya. Ini menunjukkan perkembangan dan persaingan dengan negara-negara lain seiring peredaran masa,” katanya.

iklan

Video

Khamis, 17 Ogos 2017 3:02 PM

Seksi? Urusan Saya Dengan Tuhan - Zizi Kirana

Khamis, 17 Ogos 2017 12:30 PM

Erma Reda, Jatuh Talak Satu

Khamis, 17 Ogos 2017 9:00 AM

Wak Doyok Kini Bintang Filem

Rabu, 16 Ogos 2017 3:59 PM

Bahaya Tu Abang Oii...

Rabu, 16 Ogos 2017 12:30 PM

“Senyum Je Pada Haters” - Farisha Irish

Selasa, 15 Ogos 2017 3:28 PM

Raysha Rizrose Pemalu, Bukan Sombong!

Selasa, 15 Ogos 2017 11:59 AM

Keluarga 'Control' Hidup Neera Azizi?

Selasa, 15 Ogos 2017 9:00 AM

Abang Long Fadil 2 Telan Belanja RM 3.2 Juta

Kolumnis

iklan

Iklan