Seorang Lagi Pengasuh Di Putrajaya Diarah Henti Operasi - Berita Semasa | mStar

Seorang Lagi Pengasuh Di Putrajaya Diarah Henti Operasi

Diterbitkan: Jumaat, 15 Oktober 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) mengeluarkan notis mengarahkan seorang pengasuh kanak-kanak di Putrajaya menghentikan operasinya selepas menerima laporan mengenai kematian seorang kanak-kanak yang dijaga oleh pengasuh tersebut.

Ketua Pengarah JKM Datuk Meme Zainal Abdul Rashid berkata tindakan itu diambil setelah pihaknya mendapati pengasuh tersebut tidak mematuhi Akta Taman Asuhan Kanak-Kanak (Pindaan) 2007 kerana mengambil kanak-kanak melebihi had untuk dijaga.

"Pengasuh berkenaan hanya boleh beroperasi semula setelah berdaftar dengan JKM," katanya dalam satu kenyataan di sini.

Beliau berkata pihaknya menerima laporan mengenai kes Muhammad Firdaus Hakim Faizal Hafiz yang meninggal dunia di Hospital Putrajaya semalam, selepas dipercayai terjatuh ketika dalam jagaan pengasuh di sebuah pangsapuri di Presint 14 pada Selasa lepas.

"Kes kematian adik Muhammad Firdaus Hakim kini dalam siasatan pihak polis," katanya.

Sebelum ini dua pusat asuhan di Putrajaya turut diberi notis penutupan operasi selepas berlaku kes kematian.

Kes pertama membabitkan bayi perempuan berusia sembilan bulan, Nur Amierah Mohd Shahrul Niezam yang meninggal dunia ketika dalam jagaan pengasuh di Presint 18, manakala kes kedua berlaku di Presint 8 melibatkan bayi perempuan berusia tiga bulan, Farisha Nur Hazreen Mohd Fairuz yang meninggal dunia selepas tercekik susu. Meme Zainal turut mengingatkan pihak yang menyediakan perkhidmatan asuhan kanak-kanak agar berdaftar dengan JKM sekiranya mereka mengambil lebih daripada kanak-kanak untuk dijaga.

"JKM amat berharap agar mana-mana ibu bapa yang menghantar atau ingin menghantar anak ke TASKA ataupun pengasuh di rumah, khususnya yang menjaga lebih daripada tiga orang kanak-kanak agar memaklumkan kepada JKM bagi membolehkan JKM menjalankan pemantauan serta membantu untuk mereka berdaftar," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan