Konsep Kaizen Galas Tanggungjawab - KP Baru Imigresen

Diterbitkan: Jumaat, 15 Oktober 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Ketua Pengarah Imigresen yang baru, Datuk Alias Ahmad akan mengamalkan konsep kaizen dalam menggalas tanggungjawab di Jabatan itu mulai hari ini.

Alias berkata, konsep yang mengamalkan peningkatan secara berterusan dalam mencapai tahap kecemerlangan akan dipraktikkan dalam menyelaras pengurusan jabatan itu.

Katanya, beliau akan terus mengekal dan meneruskan semua dasar sedia ada dan akan membuat penambahbaikkan dalam meningkatkan prestasi jabatan itu.

"Kita akan meneruskan semua dasar oleh kerajaan dan membuat penambahbaikkan terhadap dasar-dasar yang mungkin terdapat kelemahan.

"Bagaimanapun segala keputusan akan melalui perbincangan dengan Menteri bertanggungjawab dan semua agensi berkaitan," katanya pada sidang media di pejabatnya di sini pada Jumaat.

Alias, 58 tahun, mengambil alih tugas daripada Datuk Abdul Rahman Osman yang ditukarkan ke Kementerian Dalam Negeri (KDN) sebagai Setiausaha Bahagian Imigresen berkuatkuasa hari ini.

Beliau sebelum ini bertugas sebagai Setiausaha Bahagian Keselamatan dan Ketenteraman Awam KDN sejak Mei lalu.

Dalam pada itu, Alias berkata, pihaknya akan terus bekerjasama dengan semua agensi terlibat mengenai beberapa isu yang melibatkan jabatan itu namun enggan mengulas lanjut.

"Segala isu yang berkaitan dengan Jabatan Imigresen akan dibincangkan dengan Menteri dan Ketua Setiausaha kementerian dahulu sebelum membuat apa-apa keputusan.

"Terlalu awal untuk saya memberi komen mengenai isu-isu berkaitan kerana hari ini adalah hari pertama saya di Jabatan," ujarnya.

Sementara itu, Alias berkata, beliau akan mengambil pendekatan low-profile dalam menjalankan tugas barunya dan memberi laluan kepada Menteri bertanggungjawab dan Ketua Setiausaha untuk memberi sebarang kenyataan kepada media.

Bagaimanapun, beliau berjanji semua masalah akan dipandang serius demi kebaikan rakyat dan negara.

Beliau juga memohon supaya masyarakat tidak hanya memandang kepada keburukan tetapi melihat semua kebaikan dan sumbangan jabatan itu kepada negara.

(Ikuti laporan eksklusif mengenai Jabatan Imigresen dalam akhbar Mingguan Mstar yang diterbitkan bersama Sunday Star Ahad ini)

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan