Pendidikan Kunci Jadikan Kanak-Kanak Pemimpin Bertanggungjawab : Rosmah - Berita Semasa | mStar

Pendidikan Kunci Jadikan Kanak-Kanak Pemimpin Bertanggungjawab : Rosmah

Diterbitkan: Selasa, 12 Oktober 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Datin Seri Rosmah Mansor berkata pendidikan khususnya pada usia muda merupakan alat paling penting untuk membentuk kanak-kanak menjadi pemimpin dan warga bertanggungjawab ke arah menjadikan dunia ini lebih baik. Isteri Perdana Menteri berkata pendidikan akan menyediakan kanak-kanak dengan kemampuan dan sistem nilai untuk menjadi pemimpin yang baik selain berkeupayaan untuk meningkatkan darjat mereka.

Dalam ucap utamanya pada Sidang Kemuncak Wanita Pertama di Palace of the Golden Horses dekat sini Selasa, Rosmah berkata kanak-kanak perlu dididik bukan saja untuk mencapai kemajuan dalam bidang ekonomi dan teknologi tetapi juga untuk memupuk dan membentuk masyarakat harmoni yang mengambil kira kepentingan rakyat. "Saya yakin pendidikan yang bermula di peringkat awal kehidupan seorang kanak-kanak, disusuli bidang kerja dan pembelajaran seumur hidup, bukan saja merupakan kunci ke arah menjadi seorang dewasa yang berilmu dan kreatif tetapi juga menjadi asas ke arah memupuk nilai, etika dan peranan yang akhirnya akan membentuk ciri dan pertumbuhan negara serta perpaduan masyarakat," katanya.

Seramai 15 Wanita Pertama menghadiri sidang kemuncak itu yang memberi penekanan kepada masa depan kanak-kanak. Enam lagi Wanita Pertama menghantar wakil mereka.

Sidang kemuncak yang diilhamkan oleh Rosmah itu bertujuan mencari jalan bagaimana keluarga, masyarakat dan kerajaan dapat bekerjasama ke arah mencungkil potensi setiap kanak-kanak.

Ia dirasmikan malam Isnin oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan turut dihadiri 20 orang menteri.

Rosmah berkata sejarah membuktikan bahawa negara-negara yang mengabaikan pendidikan kanak-kanak akhirnya sedar bahawa mereka akan rugi dan sukar untuk memajukan ekonomi mereka dan menjadikan masyarakat lebih makmur.

"Pendidikan serta persekitaran sosial adalah pengaruh besar ke arah menyediakan kanak-kanak dengan ilmu, nilai positif dan kemahiran yang sewajarnya," kata isteri perdana menteri.

Beliau berkata memandangkan terdapat bilangan besar golongan muda khususnya di negara-negara membangun, jika mereka ini diasuh dengan betul, mereka akan menjadi kumpulan yang mampu menyumbang ke arah pertumbuhan ekonomi dan kebajikan di peringkat global.

"Jika tidak mereka akan dipinggirkan dan terdedah kepada unsur radikal, seterusnya dengan mudah direkrut untuk elemen subversif yang boleh membawa kepada domestik dan antarabangsa yang tidak selamat dan tidak stabil.

"Mereka mungkin menjadi liar dan boleh terjebak dalam kehidupan yang menjijikkan dan jenayah," kata Rosmah.

Sambil menyatakan bahawa Pendidikan Awal Kanak-kanak dan Penjagaan atau ECEC merupakan perkara yang dekat dengan hati beliau, katanya ia memberikan kanak-kanak di bawah umur empat tahun daripada keluarga yang tidak bernasib baik satu permulaan kehidupan awal dan di bawah program PERMATA Negara yang merujuk kepada kanak-kanak sebagai permata negara, setiap kanak-kanak adalah berharga.

Bermula dengan lima buah pusat perintis pada tahun 2007, ECEC kini dilaksanakan di 500 pusat di seluruh negara yang memberikan manfaat kepada lebih 20,000 kanak-kanak dari kawasan luar bandar dan miskin di bandar.

Beliau berkata pembinaan sekolah bagi kanak-kanak berbakat antara umur 15 hingga 17 tahun, yang diuruskan terus oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), kini dalam proses dan pengambilan pertama kira-kira 150 kanak-kanak berbakat dalam akademik akan bermula pada Januari tahun depan.

Rosmah juga menekankan bahawa masyarakat dan negara mempunyai peranan yang sama penting dalam memupuk kanak-kanak menjadi pemimpin yang baik dan dengan itu mereka hendaklah merangka dasar yang menggabungkan stimulasi intelektual, budaya dan dimensi semangat yang boleh memupuk untuk menjadi pemimpin masa depan.

Menurut Rosmah, para guru merupakan sumber paling penting kepada pembelajaran kanak-kanak dan dengan itu, perlu mengambil golongan ini daripada mereka yang terbaik dan paling bijak dalam bidang pengajaran, sokong mereka sebagai profesional dalam bilik darjah dan gunakan imbuhan dan insentif untuk mengekalkan tenaga pengajar ini di sekolah.

Beliau juga berkata dunia kini menghadapi banyak masalah yang sukar dikawal seperti kemiskinan dan kekurangan zat makanan, ketidaksamaan gender, sistem urus tadbir lemah, krisis ekonomi, konflik bersenjata dan ancamann keselamatan yang melanda manusia.

"Jika kita lihat di sekitar kita hari ini, kita lihat dunia dengan terlalu banyak konflik, hampir semua disebabkan oleh manusia. Siapa mereka ini? Bukankah sebelum ini mereka kanak-kanak?

"Apa telah berlaku dalam kehidupan mereka yang menjadikan mereka bertindak begitu tanpa ada perasaan kasihan dan kesal?," tanya beliau. "Lebih separuh penduduk dunia, kebanyakan di negara-negara sedang membangun, hidup dalam kemiskinan, tanpa air bersih, sistem penjagaan kebersihan yang baik dan makanan yang mencukupi. Mereka yang miskin termasuk pelarian yang melarikan diri daripada keadaan konflik dan lebih beribu juta kanak-kanak kurang zat makanan," kata Rosmah. Menurut Laporan Unicef tahun lepas, katanya 24,000 kanak-kanak di seluruh dunia meninggal dunia akibat kemiskinan dan 121 juta kanak-kanak tidak ada akses pada pendidikan dan hampir sejuta orang memasuki Abad ke-21 ini, tidak boleh membaca buku dan malah menandatangani namanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan