Felda Tetap Bayar Wang Tanam Semula Kepada Peneroka - Berita Semasa | mStar

Felda Tetap Bayar Wang Tanam Semula Kepada Peneroka

Diterbitkan: Khamis, 7 Oktober 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Felda tetap akan membayar wang Tabung Tanam Semula kepada mana-mana peneroka yang menjalankan penanaman secara sendiri, asalkan mereka mematuhi garis panduan dan syarat yang ditetapkan.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan berkata, justeru peneroka tidak perlu bersusah payah menggunakan khidmat peguam dan mahkamah bagi menuntut bayaran itu kerana tindakan itu hanya akan merugikan mereka.

"Jangan saman, kalau saman, saudara (peneroka) rugi kerana kena bayar peguam. Orang yang tidak saman pun akan dapat juga (wang tanam semula) dan orang yang saman pun akan dapat juga.

"Selain itu, dia kena bayar pula kos peguam, untuk apa?" katanya pada sidang media di sini Khamis.

Hadir sama pada majlis itu adalah Pengerusi Felda Tan Sri Dr Mohd Yusof Noor dan Timbalan Pengarah Besar Felda Suhaimi Zainuddin.

Beliau mengulas mengenai laporan dalam sebuah akhbar baru-baru ini mengenai tuntutan yang meminta Felda membayar pampasan sebanyak RM261.8 juta kepada 11,000 peneroka yang melaksanakan penanaman kelapa sawit secara sendiri.

Katanya, laporan yang dibuat akhbar tersebut mengelirukan kerana Felda telah dan sedang membayar mana-mana peneroka yang membuat penanaman semula secara sendiri dan mengikut garis panduan yang ditetapkan.

Felda mempunyai 112,635 peneroka dengan 14,882 atau 13.2 peratus daripadanya merupakan peneroka yang menguruskan sendiri kebun mereka.

Dalam pada itu, Gabungan Wawasan Generasi Felda (GWGF) telah mengambil inisiatif dengan menubuhkan satu jawatankuasa khas bagi menangani isu-isu yang timbul berkaitan Felda.

Pengerusinya Tan Sri Rozali Ismail dalam kenyataan hari ini berkata jawatankuasa khas seramai 30 orang itu dianggotai oleh golongan profesional seperti peguam, doktor, pakar ekonomi, ahli perniagaan dan badan bukan kerajaan yang terdiri daripada generasi baru Felda.

"Jawatankuasa ini berperanan untuk mengkaji serta menilai permasalahan yang timbul serta membantu meredakan ketegangan ekoran salah faham di antara peneroka dan Felda," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan