Najib Selamat Pulang Dari Brussels

Diterbitkan: Rabu, 6 Oktober 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SEPANG: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak selamat pulang ke tanah air hari ini setelah mengetuai delegasi Malaysia ke Sidang Kemuncak Mesyuarat Asia-Eropah (ASEM) Ke-8 di Brussels, Belgium selama dua hari bermula Isnin lalu.

Pesawat khas yang membawa beliau dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor tiba di Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini, kira-kira pukul 6.20 petang.

Penyertaan Malaysia di Sidang Kemuncak ASEM ke-8 itu telah dilihat memberi peluang di mana pandangan Malaysia dapat disuarakan serta pendirian negara terpelihara terutamanya bagi isu-isu antarabangsa.

Ia juga telah dapat meningkatkan peranan dan komitmen Malaysia yang berterusan terhadap ASEM secara keseluruhan.

Dengan tema "Kualiti Hidup, Pencapaian Kesejahteraan yang Besar dan Lebih Bermartabat untuk Semua Rakyat", atau secara ringkasnya "Kualiti Hidup", sidang kemuncak ini telah membahaskan pelbagai isu yang menjadi perhatian bersama masyarakat Asia dan Eropah.

Sepanjang berada di sana, Najib telah mengadakan beberapa pertemuan dua hala dengan rakan-rakan sejawat dari Asia dan Eropah, membincangkan pelbagai isu yang menjadi perhatian bersama, selain menyampaikan ucapannya semasa perbincangan topik "Urus Tadbir Kewangan dan Ekonomi".

Beliau juga telah menyertai para pemimpin ASEM dalam Forum Perniagaan Asia-Eropah yang terdiri daripada ahli perniagaan dan tokoh industri ekonomi serta kewangan dari Asia dan Eropah.

Pada Selasa, Malaysia dan Suruhanjaya Eropah (EC) turut melancarkan rundingan untuk Perjanjian Perdagangan Bebas Malaysia-Kesatuan Eropah (EU)(MUEFTA) dan Perjanjian Kerjasama dan Persahabatan (PCA), menandakan kerjasama baharu antara kedua-dua pihak.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, rundingan itu akan dimulakan pada Disember ini, dan menyuarakan harapan supaya ia diselesaikan dalam tempoh 18 bulan atau tidak lewat dari dua tahun. - BERNAMA

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan