Pindaan Akta Pengangkutan Jalan Bolehkan JPJ Senarai Hitamkan Pesalah PBT - Berita Semasa | mStar

Pindaan Akta Pengangkutan Jalan Bolehkan JPJ Senarai Hitamkan Pesalah PBT

Diterbitkan: Khamis, 30 September 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Pemilik kenderaan yang selama ini mengabaikan saman Pihak Berkuasa Tempatan atas kesalahan seperti meletak kenderaan sesuka hati, bakal disenarai hitam oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) apabila pindaan Akta JPJ 1987 diluluskan kelak.

Ketua Pengarah Pengangkutan Jalan Datuk Solah Mat Hassan berkata perkara itu adalah antara 60 pindaan yang akan dibentang di Dewan Rakyat bulan depan.

Pindaan itu membolehkan semua PBT menyerahkan kepada JPJ senarai pesalah mereka yang gagal melunaskan saman untuk disenarai hitamkan, katanya kepada pemberita, di sini Khamis.

Selain itu katanya, pindaan juga antara lain mewajibkan pemilik kenderaan dan pemegang lesen memandu mengesahkan alamat terkini mereka bagi memudahkan segala urusan berkaitan penyerahan notis saman dan sebagainya.

"Sebelum ini bila kes dibawa ke mahkamah atau bila terjadi situasi di mana kenderaan disenarai hitamkan alasan yang diberikan adalah mereka tidak terima notis saman, jadi melalui pindaan akta ini nanti mereka perlu memastikan alamat sentiasa terkini," katanya. Solah berkata pelbagai cara disediakan bagi mereka memaklumkan alamat terkini kepada JPJ termasuk menerusi lama web organisasi itu, emel dan juga di pejabat pos.

"Ada antara kita yang bila terima surat notis serahan untuk ambil di pejabat pos kerana tidak ada dirumah, tidak menghiraukannya kerana tahu ialah notis saman dari JPJ ataupun polis.

"Sehubungan itu, melalui pindaan akta ini kita akan menampal notis di rumah dan mengeluarkan notis di media," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan