Perhalusi Dasar Pembayaran PTPTN Melalui Pemotongan Gaji - Berita Semasa | mStar

Perhalusi Dasar Pembayaran PTPTN Melalui Pemotongan Gaji

Diterbitkan: Rabu, 29 September 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) meminta Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) mempertimbangkan semula dasar pembayaran pinjaman PTPTN melalui potongan gaji agar ia dibuat mengikut kemampuan kewangan peminjam.

Presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) Muhammad Faisal Abdul Aziz berkata pelaksaaan dasar yang dibuat secara mengejut ini sedikit sebanyak membebankan golongan siswazah.

"Dasar yang dibuat ini tidak seharusnya memukul rata seluruh siswazah dengan mewajibkan kepada semua dengan kadar yang sama memandangkan setiap siswazah mempunyai latar belakang kewangan dan gaji berbeza," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata kerajaan seharusnya menetapkan kadar gaji minimum yang layak untuk dipotong terlebih dahulu sebelum potongan dibuat.

"Permotongan perlu dibuat berdasarkan kedudukan kewangan terutamanya mereka yang berasal daripada keluarga susah, keadaan ini akan merumitkan peminjam memandangkan mereka tergolong dalam berpendapatan di bawah paras minimum.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata sebelum ini pemotongan gaji dijangka dilaksanakan pada 2013.

Muhammad Faisal berkata PKPIM bersetuju dengan dasar baru tersebut tetapi berharap PTPTN bersedia untuk menghapuskan sebarang bentuk caj termasuk caj perkhidmatan pada kadar satu peratus.

"Ini kerana terdapat siswazah yang terbeban membuat pembayaran ansuran bulanan hanya untuk membayar caj bunga tanpa mengurangkan walau sedikitpun jumlah hutang sebenar," katanya.

Beliau berkata PTPTN harus memberi penerangan yang jelas kepada peminjam bagi mengelakkan sebarang salah faham antara peminjam dan PTPTN. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan