Sukar Kesan Gelaran Datuk Tanpa Pendaftaran Negara - Berita Semasa | mStar

Sukar Kesan Gelaran Datuk Tanpa Pendaftaran Negara

Diterbitkan: Ahad, 26 September 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Amat mudah untuk menggunakan gelaran Datuk palsu berikutan tiada pendaftaran negara bagi mengesahkan ketulenan pengiktirafan itu.

Sunday Star mendapati pelbagai sumber diperlukan untuk mengesahkan sama ada gelaran Datuk itu benar atau tidak dan Malaysia mempunyai beribu-ribu individu memegang gelaran tersebut.

Baru-baru ini, salah seorang suspek utama dalam kes pembunuhan kejam jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya bersama tiga individu lain dikatakan mempunyai gelaran Datuk.

Bagaimanapun, berdasarkan siasatan polis di semua negeri mendapati suspek terbabit tidak dikurniakan gelaran Datuk dan dikatakan perolehan gelaran itu dibeli dengan bayaran sejumlah RM180,000.

Terdapat 15 sumber berbeza berhubung gelaran Datuk seperti daripada Yang di-Pertuan Agong, negeri dan Wilayah Persekutuan.

Pada masa ini, saluran utama bagi pengesahan gelaran tersebut adalah daripada setiausaha kerajaan negeri.

Internet merupakan jalan paling mudah namun berdasarkan satu pemeriksaan mendedahkan maklumat yang sedia ada itu kebiasaannya tidak lengkap.

Bagaimanapun, terdapat sumber utama yang boleh diperoleh daripada laman web Yang di-Pertuan Agong dan Sultan Selangor tetapi dalam sumber secara komprehensif.

Terdapat satu usaha untuk mencari gelaran Datuk yang dikurniakan pada tahun 2009 tanpa merujuk kerajaan negeri namun tiada dalam senarai komprehensit itu.

Sementara itu media menyiarkan senarai yang dikurniakan oleh ketua negeri namun bukan semua yang disenaraikan.

Sesetengah laporan memperjelaskan kurniaan itu dengan anugerah yang diberikan serta bilangan anugerah yang diberikan tetapi bukan senarai nama penuh.

Sebaliknya, dalam laporan lain pula hanya menyertakan senarai penerima.

Ahli Parlimen Rembau dan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaludin berkata, pangkalan data yang mudah diakses orang awam

“Adalah baik sekiranya pangkalan data diselaraskan bagi mengenal pasti terdapat penipuan tetapi bukan keputusan gelaran diberikan kerana kebenaran itu melibatkan hak raja-raja negeri,” katanya.

Presiden Transparency International Malaysia, Datuk Paul Low berkata, kebanyakan orang tidak mengetahui sama ada gelaran Datuk itu benar atau tidak.

Bagi bekas Presiden Majlis Datuk Pulau Pinang, Datuk Seri Nazir Ariff, adalah sukar untuk mengesahkan kesahihan gelaran itu.

“Tiada cara untuk mengesahkan mengenai apa yang diperkatakan mereka (segelintir Datuk) adalaghbenar. Kebiasaannya mereka tidak akan memaklumkan negeri mana yang memberikan pengurniaan itu,” katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan