Peniaga Luar Bandar Diingatkan Tidak Naikkan Harga Gula Sesuka Hati - Berita Semasa | mStar

Peniaga Luar Bandar Diingatkan Tidak Naikkan Harga Gula Sesuka Hati

Diterbitkan: Ahad, 26 September 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SRI AMAN: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) memberi amaran kepada peniaga runcit di kawasan luar bandar dan pedalaman di negeri ini agar tidak menaikkan harga gula sesuka hati dengan alasan terpaksa menanggung kos pengangkutan yang tinggi.

Timbalannya, Datuk Rohani Abdul Karim berkata, peruncit yang telahpun mendapat permit jualan gula daripada kementerian tersebut sejak 1 Julai lalu boleh dikenakan tindakan tegas jika mereka menaikkan harga gula terlalu tinggi daripada yang ditetapkan.

"Untuk Sarawak harga gula sekilogram adalah RM2 dan ada sesetengah tempat di luar bandar kita menerima laporan harga gula dijual RM2.70 sekilogram dan lebih, ini telahpun kita siasat untuk diambil tindakan termasuk menarik balik permit jualan gula peruncit terbabit," katanya di sini selepas program bimbingan menaiktaraf ekonomi usahawan kecil anjuran Bank Rakyat cawangan Sri Aman.

Beliau berkata, KPDNKK bukan sahaja akan terus memantau penjualan gula malah juga 25 barang kawalan lain seperti gas memasak LPG, tepung dan minyak masak.

Menurutnya di bawah program 1Malaysia 1Harga, KPDNKK akan memastikan rakyat di kawasan pedalaman turut menikmati harga barang kawalan yang lebih berpatutan seperti mana yang dinikmati masyarakat di kawasan bandar.

Khamis lalu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, KPDNKK telah memohon peruntukan sebanyak RM200 juta dalam belanjawan 2011 untuk program penyeragaman harga barang kawalan di seluruh negara khasnya untuk Sarawak dan Sabah.

Ismail berkata, daripada jumlah tersebut hampir 70 peratus diperuntukkan untuk program penyeragaman harga barang kawalan utama di kawasan luar bandar di Sarawak.

Menurutnya, setakat ini KPDNKK dengan peruntukan RM79 juta tahun ini hanya mampu memastikan 30 peratus pengguna di kawasan luar bandar di Sarawak dan Sabah serta beberapa kawasan di Semenanjung menikmati penyeragaman harga barang kawalan. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan