Masyarakat India Kutuk Sekeras-kerasnya Pembunuh Sosilawati, 3 Individu - Berita Semasa | mStar

Masyarakat India Kutuk Sekeras-kerasnya Pembunuh Sosilawati, 3 Individu

Diterbitkan: Selasa, 14 September 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Murugiah menghabiskan masa kira-kira sejam bersama keluarga Sosilawati di kediaman jutawan kosmetik itu. Foto 
Chan Tak Kong/TheStar
Murugiah menghabiskan masa kira-kira sejam bersama keluarga Sosilawati di kediaman jutawan kosmetik itu. Foto Chan Tak Kong/TheStar

GOMBAK: Masyarakat India di seluruh negara mengutuk sekeras-kerasnya tindakan mereka yang membunuh jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya bersama tiga individu lain.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk T. Murugiah menegaskan, tindakan penjenayah itu wajar mendapat hukuman setimpal dengan kekejaman yang mereka lakukan.

Katanya, kaum India tidak pernah menyokong perlakuan jenayah walaupun dilakukan di kalangan mereka sendiri.

Beliau mengulas pembunuhan yang dilakukan secara kejam sehingga semua mayat dibakar dan dibuang abunya di sebatang sungai berhampiran lokasi kejadian, Ladang Gadong, Tanjong Sepat di Banting, dekat sini.

Murugiah berkata, beliau berharap pihak polis melakukan siasatan secara terperinci tanpa memberikan sebarang ruang sedikit pun kepada mereka terbabit dalam kes tersebut.

Menurut beliau, masalah gangsterisme di negara ini terutama kaum India tidak dapat dibendung dan memerlukan tindakan serius daripada pihak berkuasa.

“Kita tidak mahu orang yang tidak bersalah ini dianiaya dan dibunuh. Jika ia terus belaku, orang ramai mulai takut dan negara tidak akan dikunjungi pelabur asing.

“Kita tidak mahu diberikan ruang kepada mereka yang tidak berhati perut, tiada belas kasihan pergi membunuh orang kerana wang,” katanya.

Bagaimanapun beliau berkata, kes pembunuhan itu tidak mempunyai kaitan dengan isu perkauman namun tidak dinafikan perbuatan kejam itu begitu melampau.

“Ini bukan soal perkauman tetapi soal nyawa orang yang diragut. Satu Malaysia marah terhadap perbuatan yang berlaku kepada Sosilawati dan mereka yang lain.

"Tidak kira apa juga bangsa yang terlibat, gangsterime harus diatasi dengan segera,” ujarnya lagi.

Terdahulu, Murugiah melawat ahli keluarga Sosilawati dan menghabiskan masa satu jam di kediaman jutawan kosmetik itu di sini.

“Saya ingin mengucapkan takziah kepada semua keluarga keempat-empat mangsa. Saya berharap mereka semua tabah menerima kejadian yang berlaku.

"Saya akan berusaha melawat tiga keluarga mangsa lain selepas ini bagi memberi sokongan," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan