Taib: Pertemuan Dengan Presiden SUPP 'Satu Pertukaran Pendapat'

Diterbitkan: Sabtu, 11 September 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUCHING: Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud mendedahkan hari ini bahawa beliau bertemu dengan Presiden Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) Tan Sri Dr George Chan pada Khamis dan telah "bertukar-tukar pendapat" dengannya.

Taib berkata pertemuan itu berlangsung dengan baik dan Dr Chan telah memberitahunya bahawa SUPP tidak akan keluar meninggalkan Barisan Nasional (BN).

"Kami telah bertukar-tukar pendapat, yang butirannya tidak dapat saya dedahkannya.

Saya telah memberikannya perspektif saya tentang bagaimana masyarakat Cina melihat masalah ini dan bagaimana kami boleh membawa mereka untuk bekerjasama dengan kaum-kaum lain," katanya kepada pemberita di sini.

Taib berkata beliau telah meminta Dr Chan untuk mencari kaedah-kaedah baru untuk mendekatkan kaum Cina dan menjelaskan kepada mereka akan idea-idea dan aspirasi kerajaan.

"Jika mereka tidak dapat memahami idea-idea ini, mereka tidak ikut serta dalam pembangunan dan akan ketinggalan di belakang," kata beliau.

Taib berkata beliau telah berjuang untuk membantu kaum Cina di negeri ini.

"Saya telah membantu masyarakat Cina secara umum. Jangan beritahu saya kaum Cina tidak mendapat faedah daripada kemakmuran kita secara umum," katanya.

Sementara itu, Dr Chan berkata Taib banyak membantu dalam isu-isu yang menjejaskan masyarakat Cina, termasuk keperluan untuk membantu sekolah-sekolah Cina dan isu rebat premium tanah.

"Dengan sokongan kuat daripada Ketua Menteri dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, kami berharap pilihan raya negeri (akan datang) menjadi lebih mudah bagi SUPP," kata beliau.

Kedudukan SUPP dalam BN negeri menjadi spekulasi selepas beberapa anggota akar umbi menyatakan tiada lagi tujuan bagi parti itu untuk terus kekal dalam B NSarawak jika isu-isu yang dihadapi kaum Cina terus tidak dapat diselesaikan. - BERNAMA

iklan

Video

Khamis, 24 Ogos 2017 12:38 PM

Wan Sharmila Kena 'Badi' Cinta

Khamis, 24 Ogos 2017 9:00 AM

Susunan Lagu Dari Sweden Gagal Takluk Persis

Rabu, 23 Ogos 2017 3:00 PM

Shuib Sepahtu 'Kuat' Cari Duit!

Rabu, 23 Ogos 2017 12:00 PM

Ayda Jebat Impi 'Mata' Tercalon Anugerah

Rabu, 23 Ogos 2017 9:00 AM

Keghairahan Shahrol Shiro Makan Diri?

Selasa, 22 Ogos 2017 12:00 PM

Sakan! Shiha Zikir Kini Hidup Mewah

Selasa, 22 Ogos 2017 9:00 AM

Tania Hudson Tak jangka Kembali Aktif

Isnin, 21 Ogos 2017 12:59 PM

Hafiz Tak Mengaku Saya Isteri - Joy Revfa

Isnin, 21 Ogos 2017 9:00 AM

#BiziBody: Syafiq Kyle Pentingkan Penampilan

Kolumnis

iklan

Iklan