Malaysia-Indonesia Mahu Cari Penyelesaian Mesra - Berita Semasa | mStar

Malaysia-Indonesia Mahu Cari Penyelesaian Mesra

Diterbitkan: Ahad, 5 September 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Mesyuarat antara Malaysia dengan Indonesia Isnin ini akan mencari jalan penyelesaian secara damai bagi menyelesaikan isu sempadan perairan antara kedua-dua negara berikutan ketegangan yang ditimbulkan oleh sesetengah pihak di kedutaan besar Malaysia di Jakarta.

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman berkata Malaysia menyedari betapa pentingnya mesyuarat tersebut dalam mengekalkan hubungan dua hala yang cemerlang yang sudah lama terjalin antara kedua-dua negara.

"Ia merupakan mesyuarat yang sangat penting, lebih-lebih ekoran apa yang berlaku Indonesia di mana berlaku demonstrasi di hadapan kedutaan kita sejak beberapa hari.

"Keputusan mesyuarat sangat dinanti-nantikan oleh rakyat Malaysia dan Indonesia," katanya kepada pemberita, Sabtu.

Anifah berkata beliau sentiasa menghubungi rakan sejawatannya dari Indonesia, Dr Marty Natalegawa dan kedua-dua pihak percaya tunjuk perasaan di Jakarta tidak mewakili perasaan rakyat Indonesia secara keseluruhan terhadap Malaysia. Beliau yang tidak optimis mahupun pesismis dengan hasil mesyuarat itu nanti, bagaimanapun yakin kedua-dua negara akan sanggup bekerjasama untuk menyelesaikan isu yang timbul berhubung isu sempadan maritim.

"Kita perlu sedar bahawa sebagai jiran, saya tidak fikir perkara ini tidak boleh berlaku lagi di masa depan kerana sempadan perairan pantai dan maritim kita adalah sangat panjang dan luas, peluang untuk ia berlaku lagi adalah besar.

"Namun apabila perkara seperti ini berlaku, apa yang penting ialah bagaimana kita menyelesaikan masalahnya supaya ia tidak berkembang dan apa yang lebih penting agar tiada pihak luar yang mempunyai agenda tersembunyi mengeksploitasi keadaan," katanya.

Anifah berkata mesyuarat tersebut akan membincangkan penggunaan teknologi moden dan keperluan sebuah stesen berpusat untuk mengesan bot-bot nelayan yang memasuki kawasan sempadan perairan.

Pada 13 Ogos lalu, bahagian penguat kuasa marin Indonesia menahan tujuh nelayan Malaysia di perairan Malaysia-Indonesia berhampiran Bintan di kepulauan Riau sementara pihak penguat kuasa Malaysia menahan tiga pegawai penguat kuasa marin Indonesia.

Isu tersebut menyebabkan berlaku tunjuk perasaan di kedutaan besar Malaysia di Jakarta sehingga dilempari najis manusia.- BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan