Tujuh Nelayan Malaysia Dibebaskan Oleh Pihak Berkuasa Indonesia - Berita Semasa | mStar

Tujuh Nelayan Malaysia Dibebaskan Oleh Pihak Berkuasa Indonesia

Diterbitkan: Selasa, 17 Ogos 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

JOHOR BARU: Tujuh nelayan Malaysia yang ditahan oleh petugas Kementerian Kelautan dan Perikatan Indonesia pada Jumaat lepas kerana dikatakan menceroboh perairan negara itu telah dibebaskan dan telah pulang ke sini pagi ini.

Kesemua mereka tiba dengan sebuah feri penumpang dari Batam di Jeti Stulang pada 11.20 pagi dengan diiringi pegawai Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Singapura.

Mereka kemudiannya dibawa ke Pengerang untuk bertemu keluarga.

Dalam kejadian pada Jumaat lepas, tujuh daripada 15 nelayan tempatan itu ditahan dan dipercayai dibawa ke perairan Indonesia oleh sebuah bot penguatkuasa perikanan negara itu ketika menangkap ikan di perairan Kota Tinggi kerana didakwa menceroboh perairan negara itu.

Pasukan Gerakan Marin Malaysia pula dilaporkan menahan tiga orang petugas kementerian berkenaan ketika mereka sedang dalam proses menahan nelayan Malaysia itu.

Laporan media sebelum ini memetik Ketua Pengarah Pengawasan dan Pengendalian Sumber Daya Kelautan dan Perikanan Kementerian Kelautan dan Perikanan Indonesia, Aji Sularso sebagai berkata bahawa kejadian itu berlaku dalam perairan Bintan, Kepulauan Riau, Indonesia. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan