Puteri Umno Sabah Mahu Isu Buang Bayi Ditangani Secara Bersepadu - Berita Semasa | mStar

Puteri Umno Sabah Mahu Isu Buang Bayi Ditangani Secara Bersepadu

Diterbitkan: Ahad, 15 Ogos 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Pergerakan Puteri Umno Sabah mahu semua pihak termasuk kerajaan dan badan bukan kerajaan (NGO) menangani isu pembuangan bayi secara bersepadu dan berterusan.

Ketuanya Musliati Moslimin berkata puteri Umno negeri memandang serius gelaja itu dan bersedia bekerjasama untuk menyelesaikannya.

"Menunjukkan simpati sahaja tidak cukup...kita patut lakukan ini secara berterusan bagi memastikan fenomena pembuangan bayi tidak berulang," katanya kepada Bernama di sini, Ahad.

Musliati berkata demikian ketika diminta mengulas cadangan Kementerian Wanita, Keluarga dan Masyarakat supaya mereka yang membuang bayi sehingga mati disiasat atas tuduhan membunuh.

Beliau berkata Puteri Umno Sabah menyokong agar hukuman berat dikenakan terhadap pesalah yang mempunyai niat membunuh atau cuba untuk membunuh bayi.

Musliati berkata beberapa langkah perlu dititikberat bagi menangani masalah itu termasuk menerapkan nilai-nilai murni dalam mata pelajaran kemahiran hidup di sekolah serta memberi pendidikan dan kesedaran kepada ibu bapa tentang gejala itu. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan