Kerajaan Sedia Keluar Permit Import Ayam Jika Harga Terus Meningkat - Berita Semasa | mStar

Kerajaan Sedia Keluar Permit Import Ayam Jika Harga Terus Meningkat

Diterbitkan: Ahad, 15 Ogos 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

JITRA: Kerajaan sedia mengeluarkan permit kepada pengimport ayam bagi menstabilkan harganya jika harga komoditi itu terus meningkat menjelang sambutan Hari Raya Aidilfitri tidak lama lagi.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Wira Mohd Johari Baharom berkata bagaimanapun bekalan ayam, telur dan daging untuk keperluan sepanjang Ramadan dan musim perayaan dijamin mencukupi.

Katanya ayam yang dijual sekitar RM7 satu kilogram (kg) di kebanyakan pasar dan pasar raya di seluruh negara sejak umat Islam mula puasa dianggap munasabah kerana ditentukan oleh pasaran walaupun harga di ladang RM4.70 satu kg.

"RM7 masih rendah berbanding di negara-negara jiran. Kos pengangkutan, makanan dan permintaan naik mungkin menyebabkan harganya meningkat," katanya ketika diminta mengulas isu harga ayam.

Sebelum itu, beliau bersahur bersama satu keluarga miskin di Kampung Teluk Malek, dekat sini pada Ahad.

Sehari sebelum puasa bermula harga ayam dilaporkan naik antara 30 sen sehingga 50 sen satu kg dan ia menimbulkan kegelisahan di kalangan orang ramai apabila ia meningkat 100 peratus hari ini.

Pada tahun lepas, kementerian membuka permit import kepada syarikat-syarikat namun tiada yang memohon berikutan harga ayam di negara ini masih rendah, katanya.

Beliau yang juga Anggota Parlimen Kubang Pasu berkata Persatuan Penternak Ayam di seluruh negara memberi perakuan akan membekalkan ayam secukupnya sehingga Aidilfitri.

"Ladang-ladang ternakan yang terdapat di seluruh negara mampu membekalkan 1.4 juta hingga 1.5 juta ekor sehari melebihi permintaan sebanyak 1.3 hingga 1.4 juta ekor sehari pada masa ini," katanya. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan