Jakim Keluarkan Statistik Hotel Seluruh Yang Dapat Sijil Halal - Berita Semasa | mStar

Jakim Keluarkan Statistik Hotel Seluruh Yang Dapat Sijil Halal

Diterbitkan: Rabu, 11 Ogos 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Persatuan Hotel Malaysia (MAH) meminta Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengeluarkan statistik mengenai jumlah hotel di seluruh negara yang diberikan sijil halal bagi mengelakkan kekeliruan di kalangan umat Islam terutama sepanjang bulan Ramadan.

Presidennya Datuk Mohd Ilyas Zainol Abidin berkata ini kerana sejumlah 22 hotel yang diberikan sijil halal seperti yang dilaporkan dalam sebuah akhbar berbahasa Malaysia semalam hanya meliputi Wilayah Persekutuan sahaja.

"Data yang diberikan oleh JAKIM memang betul tetapi ia hanya melibatkan sijil yang dikeluarkan olehnya dan tidak termasuk sijil yang dikeluarkan Majlis Agama Islam negeri-negeri.

"Daripada 552 ahli persatuan kami di seluruh negara, 244 memaklumkan bahawa mereka mempunyai sijil halal. Jumlah ini melebihi daripada apa yang disebutkan oleh JAKIM," katanya kepada pemberita di sini pada Rabu.

Justeru, beliau mencadangkan supaya satu data bersepadu di antara Jakim dan Majlis Agama Islam negeri-negeri diwujudkan bagi memaklumkan jumlah sebenar hotel yang telah mempunyai sijil halal di seluruh negara.

"Saya mintalah jasa baik pihak berwajib supaya melihat kembali perkara ini supaya ia diselesaikan.

"Kami di pihak perhotelan bukan tidak menyokong usaha ke arah mendapatkan sijil halal, tetapi perlu ada kerjasama antara pihak berwajib negeri juga kerena keraguan (sijil halal) boleh menyebabkan perniagaan kami mengalami kerugian," katanya.

Mohd Ilyas berkata bagi menangani masalah itu beliau mencadangkan agar sijil halal yang dikeluarkan oleh Majlis Agama Islam negeri-negeri kepada hotel diperakukan oleh Jakim tanpa perlu ditukar atau membuat permohonan semula.

Dalam pada itu, beliau turut menasihatkan pengguna yang ragu-ragu bahawa mereka juga berhak meminta pihak hotel mengemukakan sijil halal yang diperolehi.

"Pengguna sebenarnya banyak pilihan dan juga perlu bijak menilai dan memilih sesuatu yang baik untuk mereka," katanya.

Katanya MAH sentiasa akan memastikan anggota persatuan memiliki sijil halal. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan