Balik Kampung Dengan Perkhidmatan Keretapi Elektrik - Berita Semasa | mStar

Balik Kampung Dengan Perkhidmatan Keretapi Elektrik

Diterbitkan: Isnin, 9 Ogos 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

IPOH: Perjalanan balik kampung pada musim Aidilfitri kali ini akan menjadi lebih mudah, lancar dan selesa bagi kebanyakan mereka yang tinggal di kawasan antara bandar raya Ipoh dan Seremban.

Ini kerana keretapi elektrik (ETS) milik Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) akan memulakan perkhidmatan perjalanan Ipoh-Kuala Lumpur-Seremban mulai Khamis ini.

Presiden KTMB Dr Aminuddin Adnan berkata KTMB memang menjangkakan permintaan tinggi terhadap perkhidmatan keretapinya menjelang perayaan ini dan dengan pengenalan ETS, ia dijangka dapat menampung permintaan berkenaan.

"Memang kita menjangkakan permintaan tinggi pada setiap musim perayaan. Untuk itu, kita akan juga menyediakan tren tambahan termasuk ETS ini," katanya kepada pemberita pada program menyebarluaskan perkhidmatan ETS di sini, Isnin.

Aminuddin berkata ETS merupakan tren paling canggih dan pantas pernah dimiliki KTMB yang mampu bergerak pada kelajuan 160 km/jam.

Dengan kelajuan ini, perjalanan dari Ipoh ke Kuala Lumpur dapat dikurangkan kepada satu jam 55 minit berbanding tiga jam menggunakan EMU sedia ada.

Mulai Khamis ini, kata beliau ETS menawarkan tambang promosi sebanyak RM30 bagi satu perjalanan kepada orang ramai untuk perjalanan Ipoh-KL untuk tempoh enam bulan sehingga 12 Januari depan.

Orang ramai yang mendapat tiket awal juga bakal menikmati potongan harga tiket lebih rendah, katanya.

"Kita akan mula menerima tempahan tiket mulai 12 Ogos ini dan kita juga mengadakan potongan istimewa untuk golongan tertentu seperti golongan orang kelainan upaya (OKU), warga emas, kanak-kanak dan pelajar," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan