Cadangan Isytihar Status Agama Masih Diselaras - Jamil - Berita Semasa | mStar

Cadangan Isytihar Status Agama Masih Diselaras - Jamil

Diterbitkan: Khamis, 5 Ogos 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata cadangan mengenai peraturan seseorang bukan Muslim yang memeluk agama Islam mengisytiharkan status agama kepada keluarga masing-masing, masih dalam penyelarasan.

Menurut beliau sebarang garis panduan atau kaedah pengisytiharan hanya boleh dibuat sekiranya kerajaan mendapat persetujuan daripada negeri-negeri yang merupakan pihak bertanggungjawab berhubung isu agama.

"Usaha ke arah penyelarasan isu pertukaran agama ini masih berjalan. Saya tak nak sebut jangka (bila boleh dilaksana) nanti akan kata saya menipu. Jadi saya nak sebutkan perkara ini perlu dapat persetujuan semua negeri melalui Majlis Agama Negeri dan Jabatan Agama Negeri," katanya.

Katanya peraturan itu bertujuan mengelak masalah, terutama apabila mualaf tersebut meninggal dunia dan keluarganya mempertikaikan status agamanya.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai kedudukan cadangan yang pernah dikemukakan pada 2008 oleh bekas Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengenai peraturan tersebut.

Menurut Abdullah mereka yang berhasrat memeluk agama Islam perlu memaklumkan anggota keluarga mereka menerusi satu borang atau surat yang mengisytiharkan bahawa keluarganya sudah dimaklumkan mengenai perkara itu.

Jamil Khir berkata pada masa ini kerajaan akan terus menggunakan kaedah sedia ada iaitu mana-mana individu yang menukar agama perlu mendaftar di pejabat agama untuk mendapat kelulusan. -BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan