Skim Khairat Kematian "Pengurusan Kehidupan 1Malaysia" Tidak Ikut Peraturan - Berita Semasa | mStar

Skim Khairat Kematian "Pengurusan Kehidupan 1Malaysia" Tidak Ikut Peraturan

Diterbitkan: Selasa, 27 Julai 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) menasihati orang ramai supaya berhati-hati dan jangan terlibat dengan skim khairat kematian "Pengurusan Kehidupan 1Malaysia".

Suruhanjaya itu berkata, berdasarkan maklumat pemantauan yang dijalankannya, skim itu meragukan kerana ia bertentangan dengan Undang-undang Kecil Koperasi dan Akta Koperasi 1993.

Dalam satu kenyataan pada Selasa, SKM berkata, terdapat pihak tertentu atas nama koperasi didapati menawarkan skim itu kepada orang awam dengan mengenakan bayaran RM365 setahun dengan jaminan pampasan sebanyak RM20,000 apabila berlakunya kematian tanpa mengira bentuk dan jenis kematian.

Skim yang dilaksanakan itu tidak diperuntukkan dalam Undang-Undang Kecil Koperasi, dan pelaksanaannya tidak mempunyai aturan yang telah diluluskan oleh mesyuarat agung tahunan koperasi dan tidak dikemukakan kepada SKM.

"Had umur untuk menyertai skim dan anggota Koperasi iaitu dari umur setahun hingga 99 tahun adalah bertentangan dengan Akta Koperasi 1993, dan selain itu undang-undang kecil koperasi yang didaftarkan hanya membenarkan koperasi mengambil anggota di kawasan Kuala Lumpur sahaja," menurut kenyataan itu.

SKM mendapati koperasi itu telah mengiklankan skim tersebut di luar Kuala Lumpur yang penyertaannya terbuka kepada warganegara Malaysia, dan perkara itu bertentangan dengan Akta Koperasi 1993.

SKM akan menjalankan pemeriksaan terhadap koperasi dan skim yang ditawarkan itu, dan orang ramai boleh menghubungi Rohana Mazlan (Bahagian Penyiasatan dan Penguatkuasaan) di talian 03-4047 4000 untuk sebarang pertanyaan. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan