M'sia Wujudkan Pusat Pendidikan Tinggi Di Luar Negara; Pensyarah Perubatan Naik Gaji & Skim Insentif - Berita Semasa | mStar

M'sia Wujudkan Pusat Pendidikan Tinggi Di Luar Negara; Pensyarah Perubatan Naik Gaji & Skim Insentif

Diterbitkan: Selasa, 20 Julai 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Malaysia kini bergerak selangkah ke hadapan untuk menjadikan negara ini sebagai hub pendidikan serantau dengan penubuhan Pusat Pendidikan Tinggi Malaysia di beberapa buah negara asing.

Langkah ini adalah hasil penjenamaan semula Jabatan Penuntut Malaysia (MSD) di luar negara melalui pengabungan peranannya dengan Pusat Promosi Pendidikan Tinggi Malaysia.

Buat masa ini terdapat 10 pejabat MSD di luar negara iaitu di Kaherah, Jakarta, Amman, London, Wellington, Perth, Sydney, Chicago, Los Angeles dan Washington DC dan empat Pusat Promosi Pendidikan Tinggi Malaysia di China, Dubai, Indonesia dan Vietnam.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin ketika mengumumkan demikian berkata, lokasi baru Pusat Pendidikan Tinggi Malaysia ini telah dikenalpasti untuk diwujudkan di Thailand, Kazakhstan, Amerika Latin dan Eropah.

“Dan hasil penjenamaan semula MSD di luar negara, kita akan menyaksikan pengwujudan 19 Pusat Pendidikan Tinggi Malaysia termasuk lima di lokasi baru,” katanya pada sidang akhbar selepas Majlis Perhimpunan Bulanan Kementerian Pengajian Tinggi, Selasa.

Kata Khaled, Pusat Pendidikan Tinggi Malaysia itu juga akan berfungsi sebagai pusat sehenti untuk pelajar-pelajar antarabangsa mendapatkan maklumat mengenai institusi-institusi pengajian tinggi negara.

Sementara itu, beliau turut mengumumkan semakan semula gaji dan juga skim insentif untuk 1,894 pensyarah perubatan - klinikal dan pra-klinikal.

Jelasnya, tidak sepertimana doktor yang bertugas di hospital, doktor yang bertugas sebagai pensyarah di universiti perlu mengajar, merawat dan menjalankan kajian sebagai sebahagian daripada disiplin mereka.

“Mereka terpaksa menanggung bebanan yang sangat besar dan oleh yang demikian adalah wajar skim gaji mereka dikaji semula untuk membolehkan mereka mendapat faedah yang setimpal dengan tanggungjawab mereka,’’ ujarnya.

Semakan semula gaji dan skim insentif itu berkuatkuasa 1 Julai lalu dan bakal menyaksikan pensyarah perubatan menikmati apa yang selama ini dinikmati oleh rakan sejawatan mereka yang bernaung di bawah Kementerian Kesihatan.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan