Kerajaan Persekutuan Akan Usahakan Pembebasan Dua Warga Malaysia Yang Diculik - Berita Semasa | mStar

Kerajaan Persekutuan Akan Usahakan Pembebasan Dua Warga Malaysia Yang Diculik

Diterbitkan: Isnin, 19 Julai 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Kerajaan Persekutuan akan berusaha mendapatkan pembebaan dua orang warga Malaysia pekerja rumpai laut yang diculik dekat Pulau Sebangkat di daerah Semporna di pantai timur Sabah kira-kira enam bulan lepas.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata dua orang itu kini dalam tawanan satu kumpulan haram.

"Tidak banyak boleh dilakukan oleh Kerajaan Filipina...kita perlu cuba bebaskan mereka dengan cara lain. Mereka menghadapi halangan oleh hakikat bahawa kumpulan ini banyak menggunakan senjata," kata Najib kepada pemberita selepas menghadiri jamuan tengah hari dengan pemimpin masyarakat Cina Sabah di sini.

Najib diminta mengulas mengenai langkah-langah oleh Kerajaan Persekutuan dengan kerjasama Filipina bagi membebaskan Tsen Vui Chung, 41; dan Lai Wing Chau, 33.

Dua lelaki itu bekerja dengan syarikat perusahaan rumpai laut, Dynasty Marine Farm.

Pada 8 Feb, lima orang bersenjatakan rifel, sepucuk pistol dan sebilah parang mendarat dalam dua bot dan menculik Tsen dan Lai.

Penculikan itu berlaku beberapa hari selepas Kedutaan AS di Malaysia mengeluarkan amaran berjaga-jaga kepada pelancong dan warganya tentang bahaya meningkat terhadap keselamatan mereka di pantai timur Sabah. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan