KPKT Rancang Wujud 9 Tapak Pelupusan Sisa Pepejal Sanitari Baru

Diterbitkan: Khamis, 15 Julai 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Datuk Chor Chee Heung (tengah) ditemani Pengarah Urusan KUB-Berjaya Enviro Sdn Bhd, Chock Eng Tah dan Ketua Pengarah Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal Negara, Datuk Nadzri Yahaya (kanan) ketika melawat Pusat Pelupusan Sisa Pepejal Sanitari di Bukit Tagar, Rabu. - Foto THE STAR Oleh AZHAR MAHFOF
Datuk Chor Chee Heung (tengah) ditemani Pengarah Urusan KUB-Berjaya Enviro Sdn Bhd, Chock Eng Tah dan Ketua Pengarah Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal Negara, Datuk Nadzri Yahaya (kanan) ketika melawat Pusat Pelupusan Sisa Pepejal Sanitari di Bukit Tagar, Rabu. - Foto THE STAR Oleh AZHAR MAHFOF

BUKIT TAGAR: Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) merancang untuk mewujudkan sembilan tapak pelupusan sisa pepejal sanitari yang dijangka mula beroperasi menjelang 2012.

Menterinya, Datuk Chor Chee Heung berkata, tapak pelupusan sisa pepejal sanitari diwujudkan berikutan kaedah itu lebih ekonomik dan mesra alam sekitar.

Menurut beliau, pada masa ini terdapat empat tapak pelupusan berkenaan, masing-masing tiga di Selangor dan satu di Johor.

“Rancangan untuk membangunkan sembilan tapak pelupusan sisa pepejal sanitari itu membabitkan kos keseluruhan kira-kira RM270 juta.

“Ia kini dalam proses penilaian di bawah Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) bagi memastikan pembangunannya tidak menjejaskan hidupan flora dan fauna di kawasan itu,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media sempena lawatan KPKT ke Pusat Pelupusan Sisa Pepejal Sanitari di sini pada Rabu.

Turut hadir, Ketua Pengarah Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal Negara, Datuk Nadzri Yahaya, Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam, Datuk Zaini Md Nor dan Pengarah Urusan KUB-Berjaya Enviro Sdn Bhd, Chock Eng Tah.

Antara lokasi bagi tapak pelupusan sisa pepejal sanitari baru yang akan dibangunkan itu seperti Manjung (Perak) Rimba Emas (Perlis), Bukit Pagoh (Johor), Sungai Udang (Melaka), Kemaman (Terengganu), Temerloh (Pahang) dan Ladang Tanah Merah (Negeri Sembilan).

Dalam pada itu, Chee Heung berkata, setakat ini terdapat 290 tapak pelupusan sisa pepejal di negara ini dan daripada jumlah itu, 176 masih beroperasi.

Berdasarkan Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9), katanya, kerajaan kini sedang menaiktaraf 32 tapak pelupusan sisa pepejal kepada jenis sanitari.

“Walaupun kos untuk mewujudkannya (tapak pelupusan sisa pepejal sanitari) adalah lebih tinggi berbanding tapak pelupusan biasa, namun ia mampu menjimatkan kos sehingga berbilion ringgit bagi tempoh jangka panjang.

“Justeru, kerajaan akan berusaha untuk memperbanyakkan tapak pelupusan seumpama ini pada masa akan datang,” katanya.

Beliau menambah, pada masa ini jumlah sisa pepejal yang dihasilkan negara adalah 17,000 tan pada setiap hari dan jumlah itu akan meningkat kepada 30,000 tan pada tahun 2020.

Secara purata, kos pengurusan sisa pepejal menerusi tapak pelupusan jenis sanitari sebanyak RM40 bagi setiap tan berbanding kira-kira RM200 bagi setiap tan menerusi tapak pelupusan biasa.

Pusat Pelupusan Sisa Pepejal Sanitari Bukit Tagar dimajukan oleh KUB Berjaya Enviro Sdn Bhd.

iklan

Video

Selasa, 26 September 2017 2:30 PM

“Tiada Yang Melampau Pun” – Dayana Roza

Selasa, 26 September 2017 10:30 AM

Bakat Namron Ditidakkan?

Selasa, 26 September 2017 7:16 AM

Inilah Fesyen Artis Sempena FFM29

Isnin, 25 September 2017 2:24 PM

Bersama Abby Adalah Momen Indah - Memey

Isnin, 25 September 2017 9:00 AM

#BiziBody: Nadia Brian Bawa 'Beg Doraemon'

Jumaat, 22 September 2017 2:00 PM

Ella Gamit Kenangan Bersama The Boys

Jumaat, 22 September 2017 9:00 AM

#akuStar: Andi Bernadee - Tiada Lagi Maaf

Khamis, 21 September 2017 2:00 PM

Monoloque Tak Habis-Habis Nak Sindir Orang!

Khamis, 21 September 2017 9:00 AM

Popular? Tolak Tepilah! - Bob (AF2)

Kolumnis

iklan

Iklan