Penalti Sehingga RM1 Juta Jika Ambil Untung Melampau - Berita Semasa | mStar

Penalti Sehingga RM1 Juta Jika Ambil Untung Melampau

Diterbitkan: Selasa, 13 Julai 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Denda sehingga RM1 juta boleh dikenakan kepada mana-mana syarikat atau pertubuhan yang didapati sengaja menaikkan harga barang dan perkhidmatan sewenang-wenangnya untuk mengaut keuntungan melampau.

Hukuman itu antara yang dicadangkan dalam Rang Undang-Undang Kawalan Harga dan Antipencatutan 2010 yang dikemukakan untuk bacaan pertama di Dewan Rakyat di sini pada Selasa.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Tan Lian Hoe mengemukakan rang undang-undang itu yang bertujuan mengekang peniaga yang tidak bertanggungjawab.

Berdasarkan rang undang-undang itu, kerajaan perlu menetapkan harga siling dan mewartakan harga itu sebelum tindakan boleh diambil terhadap peniaga yang menjual barangan melebihi harga siling.

Menurut akta itu, mencatut bermakna meraih keuntungan tinggi yang tidak munasabah.

Jika disabit kesalahan, mana-mana pertubuhan atau perbadanan boleh didenda tidak melebihi RM500,000 bagi kesalahan kali pertama dan didenda tidak melebihi RM1 juta bagi kesalahan kedua dan berikutnya.

Jika seseorang itu bukan pertubuhan atau perbadanan, denda tidak melebihi RM100,000 atau dipenjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya boleh dikenakan bagi kesalahan kali pertama.

Bagi kesalahan kali kedua dan seterusnya, pesalah boleh didenda tidak melebihi RM250,000 atau dipenjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya sekali.

Rang Undang-undang itu turut menyebut mengenai penalti sehingga RM100,000 bagi mana-mana pihak yang melanggar perintah penandaan harga bagi barangan harga terkawal.

Selain itu, rang undang-undang itu turut menyentuh mengenai penubuhan Majlis Penasihat Harga untuk menasihati menteri tentang isu-isu berhubung dengan pencatutan dan apa-apa perkara lain yang berhubungan dengan harga barangan dan caj bagi perkhidmatan.

Keanggotaan majlis hendaklah terdiri daripada seorang Pengerusi yang merupakan Ketua Setiausaha kementerian, empat anggota yang mewakili kerajaan dan dilantik oleh menteri serta tidak lebih daripada enam orang anggota lain yang mempunyai pengetahuan dalam perkara-perkara antaranya berkaitan perniagaan, perindustrian, perdagangan adil, persaingan dan perlindungan pengguna.

Rang undang-undang itu penting kerana ia mempunyai kaitan dengan pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST), yang hanya akan dilaksanakan oleh kerajaan selepas akta itu diluluskan.

Akta itu dikatakan mampu mengawal para peniaga daripada bertindak mengambil untung berlebihan selepas GST dilaksanakan kelak. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan