Salleh Majid Setuju Dengan Pandangan Tun M - Berita Semasa | mStar

Salleh Majid Setuju Dengan Pandangan Tun M

Diterbitkan: Jumaat, 9 Julai 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Felo Utama Fakulti Ekonomi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Datuk Salleh Majid berkata,beliau bersetuju dengan pandangan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa pembahagian kekayaan negara perlu diagih secara adil dan bukan sama rata di negara ini.

Salleh berkata, agihan secara adil itu penting untuk menggelakkan sesuatu kaum ketinggalan berdasarkan tahap sosioekonomi mereka.

"Bayangkan apa akan terjadi jika semua dapat sama rata. Ia mungkin menyebabkan lebih banyak kekecohan antara kaum kerana kita tidak dapat mengejar antara satu sama lain," katanya ketika dihubungi mStar Online di sini,Jumaat.

Semalam, Dr Mahathir menjelaskan, pembahagian kekayaan negara tidak boleh dibuat secara sama rata untuk semua kaum tetapi perlu dilakukan secara adil mengikut tahap sosioekonomi sesuatu kaum itu.

Kata beliau, jika kekayaan negara dibahagi sama rata, mereka yang ketinggalan tidak mungkin dapat mengejar golongan yang berada di hadapan dan tujuan utama pembahagian secara adil dilakukan adalah supaya pendapatan rakyat daripada setiap kaum disamakan dan jurang perbezaan antara yang kaya dan miskin tidak begitu ketara.

Beliau berkata demikian ketika muncul pada Forum Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) Kita, Siri Ketiga: Kepentingan Bumiputera Dalam RMK-10 yang disiarkan oleh RTM semalam.

Dalam pada itu, Salleh yang juga bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL) bersetuju dengan pandangan yang dilontarkan oleh bekas Perdana Menteri itu semalam kerana menurutnya RMK-10 seharusnya menumpukan kepada membangunkan masyarakat bumiputera tanpa mengabaikan kepentingan kaum lain.

"Pandangan yang dikemukakan oleh Tun adalah konsisten dan berteraskan kepada kepentingan semua kaum di negara ini dan bukannya bersifat menyebelahi sesuatu kaun sahaja," ujarnya.

Sehubungan dengan itu, Salleh berkata, pengagihan secara adil itu perlu dibuat secara telus berdasarkan kepada kemampuan dan kredibiliti individu atau kumpulan mengikut kaum.

"Jangan kerana ada kepentingan politik, sesuatu syarikat yang dimiliki oleh sesuatu kaum diberi projek berbilion ringgit walaupun tiada kemahiran dalam menguruskan projek besar.

"Itu adalah tidak betul dan bakal mengundang masalah lain," ujarnya.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai pihak yang akan mempersoalkan jika permintaan bumiputera untuk mendapatkan cuma 30 peratus daripada kekayaan negara, Salleh berkata, mereka yang bercakap begitu sebenarnya tidak tahu sejarah negara ini.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan