Khalid Ibrahim kekal Pengerusi Pakatan Rakyat Selangor - Berita Semasa | mStar

Khalid Ibrahim kekal Pengerusi Pakatan Rakyat Selangor

Diterbitkan: Jumaat, 9 Julai 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Penasihat Pari Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan terus kekal sebagai Pengerusi Pakatan Rakyat Negeri Selangor.

Menurut beliau, keputusan itu dibuat berikutan persetujuan barisan kepimpinan PKR supaya Abdul Khalid terus mengetuai dan mempengerusikan Pakatan Rakyat negeri Selangor serta mempengerusikan mesyuarat meski bukan lagi Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri (MPN).

"Kami bermesyuarat dan Menteri Besar sebagai Pengerusi dapat membantu menyelaras dan menjamin agar hubungan tiga parti - PAS, PKR dan DAP akan lebih mantap. Itu sahaja saya hendak umumkan, selamat sore," katanya kepada pemberita di sini, Khamis.

Anwar yang juga Penasihat Ekonomi Kerajaan Negeri Selangor sebelum itu menghadiri majlis penghargaan terhadap Menteri Besar Selangor anjuran Perbadanan Kerajaan Negeri Selangor (PKNS) di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC).

Hadir sama, Naib Presiden PKR Mohamed Azmin Ali merangkap Pengerusi MPN Selangor, Pengurus Besar PKNS, Othman Omar, Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN), Teng Chang Khim dan Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Selangor, Datuk Ramli Mahmud.

Abdul Khalid merupakan antara 50 alumni terpilih Universiti of Queensland (UQ) sebagai Pengerusi Perancangan Strategi Masa Depan pada Sidang Kemuncak Halatuju Strategik ke arah 2020 Alumni Naib Canselor UQ di Brisbane, Australia baru-baru ini.

Barisan alumni tersebut diberi tanggungjawab menentukan arah tuju universiti berkenaan. Antara lain termasuk Menteri Pengangkutan Australia, Rachel Nolan; Pengerusi Deloitte Touche Tohmatsu International dan bekas Menteri Queensland, Dr. Wayne Goss dan Hakim Kanan Mahkamah Persekutuan Australia, Jeffrey Spencer.

Khalid yang memperoleh Ijazah Sarjana Muda dalam Pentadbiran Perniagaan UQ pada 1975 turut menerima anugerah Alumni Antarabangsa (Alumnus International) sebagai penghargaan ke atas pencapaian cemerlang beliau dalam kegiatan profesional pada tahun 2002.

Sementara itu, Exco kerajaan negeri Selangor, Teresa Kok berkata, majlis tersebut bertujuan meraikan Menteri Besar Selangor atas penghargaan diberikan oleh universiti terkemuka Australia itu.

Bagaimanapun, beberapa 'kekeliruan' kecil membabitkan kelewatan jemputan dan perkataan pada latar belakang pentas mengakibatkan acara itu disalah erti oleh sebilangan pihak.

"Jemputan lewat dihantar, manakala Parlimen masih lagi bersidang jadi ramai tidak dapat hadir.

"Juga, tidak sepatutnya tertulis 'Majlis Meraikan Pengiktirafan Kepimpinan..' kerana boleh menyebabkan pihak luar keliru," katanya sambil memberitahu terdapat lebih 20 wakil DAP hadir pada majlis itu.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan