Kerajaan Akan Awasi Pelaksanaan RMK-10

Diterbitkan: Selasa, 6 Julai 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan akan memastikan kesemua langkah yang digariskan di dalam Rancangan Malaysia Ke-sepuluh (RMK10) dilaksanakan dan diawasi dengan teliti bagi mengekalkan lajakan pertumbuhan ekonomi.

"Sesetengah projek melibatkan kerajaan, swasta dan syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC). Ini adalah projek utama yang menyediakan rangsangan dan meningkatkan permintaan domestik," katanya semasa berucap di majlis Perundingan Bajet 2010 di sini pada Selasa.

Jika berlaku sebarang kemelesetqan di segi persekitaran luaran di dalam separuh kedua tahun ini, "kita perlu memastikan permintaan domestik sangat tinggi akan terus kekal agak kukuh dan bertenaga di negara ini," katanya.

Walau pun berlaku ketidaktentuan pada sektor luaran, ekonomi Malaysia terus berdaya tahan, katanya.

Ekonomi negara ini telah menunjukkan pemulihan yang kukuh dengan mencatatkan keluaran dalam negara kasar (KDNK) 10.1 peratus pada suku pertama, yang merupakan yang tertinggi sejak suku pertama 2000.

Untuk mengekalkan lajakan pertumbuhan itu, kerajaan telah turut mengenal pasti 12 bidang pertumbuhan yang termasuk pengaktifan Linkaran Luar Kuala Lumpur sebagai Bidang Ekonomi Utama Nasional (NKEA) bagi membolehkan negara ini untuk menjadi lonjakan besar pertumbuhan, pendapatan dan kualiti kehidupan, katanya.

"Ini akan dicapai di dalam persekitaran yang berhemah pengurusan fiskal dan kestabilan makroekonomi," katanya.

Menyentuh mengenai pembangunan modal insan yang akan terus diberi keutamaan paling atas, Najib berkata ini merupakan pertama kali bagi kesemua rakyat Malaysia di seberang laut untuk pulang dan menyumbang secara signifikan dan menjadi sebahagian daripada impian Malaysia.

"Negara kita yang gah ini menawarkan peluang yang mencukupi kepada semua pihak, tanpa mengira bangsa, agama dan latar belakang ekonomi."

Baru-baru ini Najib mengumumkan penubuhan Talent Corp yang akan menarik, membangunkan dan mengekalkan mida terbaik di negara ini dan menarik bakat-bakat global serta di kalangan rakyat Malaysia yang tinggal di luar negara. - BERNAMA

iklan

Video

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 2:13 PM

Selepas Setahun Amira Othman 'Tidur'

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Isnin, 20 November 2017 7:37 PM

Pakatan Dalam Misteri - Tun M

Isnin, 20 November 2017 2:30 PM

Karier Tak Rosak - Fezrul khan

Isnin, 20 November 2017 9:00 AM

#BiziBody: Nabila Razali Simpan Foto Aedy Ashraf?

Ahad, 19 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Cikgu Meera - Oh Sayangku

Jumaat, 17 November 2017 4:25 PM

Tokan Kantoi Bungkus Dadah Dalam Plastik Teh

Kolumnis

iklan

Iklan