117 Guru Di Sabah Diberi Surat Tunjuk Sebab Langgar Tatatertib - Berita Semasa | mStar

117 Guru Di Sabah Diberi Surat Tunjuk Sebab Langgar Tatatertib

Diterbitkan: Sabtu, 3 Julai 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

TAWAU: Sehingga kini seramai 267 guru di Sabah didapati melanggar tatatertib ketika bertugas dan daripada jumlah itu 117 orang telah diberi surat tunjuk sebab.

Pengarah Pelajaran negeri Dr Muhiddin Yusin berkata bakinya seramai 150 orang akan diberi surat tunjuk sebab tidak lama lagi.

Antara kesalahan yang dilakukan mereka ialah datang lewat, ponteng serta pelbagai lagi termasuk gagal melaksanakan tugas yang diberi, katanya berucap merasmikan sambutan Hari Guru peringkat daerah Tawau, di sini hari ini.

Beliau berkata Jabatan Pelajaran Sabah kini mengambil langkah tegas dalam menangani masalah tersebut selaras dengan usaha kerajaan yang mahu memastikan profesion perguruan terus dipandang tinggi oleh masyarakat.

Sehubungan itu katanya, beliau sendiri akan melakukan lawatan mengejut ke sekolah-sekolah dari semasa ke semasa bagi memastikan guru sentiasa mematuhi tugas dan tanggungjawab masing-masing.

Beliau berkata guru perlu sentiasa berusaha meningkatkan kebolehan diri dan melaksanakan tanggungjawab mendidik generasi muda agar golongan itu bukan sahaja cemerlang dalam pelajaran tetapi juga daripada segi akhlak dan perlakuan.

Pada majlis berkenaan, tiga bekas guru iaitu Mazlan Abdullah, Abdawah Assanda dan Lim Vo Chin menerima anugerah Tokoh Guru, sementara Sekolah Menengah Kebangsaan Kinabutan dan Sekolah Kebangsaan Bombalai masing-masing menjadi penerima sulung anugerah "School Of The Year". - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan