Bekalan Ubat Di Hospital, Klinik Kerajaan Mencukupi: Liow

Diterbitkan: Isnin, 28 Jun 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan tidak pernah mengurangkan bajet pembelian ubat-ubatan dan semua klinik serta hospital kerajaan dibekal dengan ubat yang mencukupi, kata menteri berkenaan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata, kerajaan sentiasa berusaha memastikan masalah kekurangan ubat termasuk di klinik 1Malaysia tidak berlaku.

"Kita telah membekalkan ubat yang mencukupi, dan ia tertakluk kepada klinik dan hospital untuk menguruskannya dengan berhemah," katanya ketika menjawab soalan Tan Kok Wai (DAP-Cheras) ketika menggulung perbahasan usul Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) bagi kementerian pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Tan mempersoalkan bagaimana masalah kekurangan ubat boleh berlaku di klinik kerajaan ketika kerajaan berjanji untuk memberikan sistem perkhidmatan kesihatan yang berkualiti.

Liow menafikan dakwaan Tan bahawa berlaku kekurangan ubat di klinik-klinik kerajaan dan sekiranya benar, beliau meminta Tan menyatakan nama doktor atau klinik terlibat untuk membolehkan siasatan dijalankan.

Liow berkata, sekiranya ubat daripada jenama tertentu tiada dalam simpanan, doktor boleh memberikan ubat daripada jenama lain untuk mengubat penyakit sama.

Beliau berkata, para doktor juga boleh memberi cadangan kepada kementerian untuk membekalkan ubat baru yang berkesan untuk merawat sesuatu penyakit.

Sementara itu, Liow berkata, pengasingan peranan di antara pembekal perkhidmatan kesihatan dan pengawalselia tidak bermakna kerajaan lepas tangan dalam memelihara kesihatan rakyat.

"Pembekal.. kita bagi autonomi kepada hospital-hospital di mana mereka perlu bersaing untuk memberi perkhidmatan yang terbaik. Mereka perlu ada cara bagaimana nak tingkat keberkesanan khidmat mereka.

"Kawal selia, perundangan dan dasar masih lagi di bawah kementerian untuk digariskan. Jangan keliru," katanya ketika menjawab soalan Dr Lee Boon Chye (PKR-Gopeng) mengenai pengasingan peranan yang akan dilaksanakan kementerian di bawah RMK-10. - BERNAMA

iklan

Video

Selasa, 19 September 2017 2:00 PM

Keluh-Kesah Jalil Hamid

Selasa, 19 September 2017 9:00 AM

Kau Buat #OOTD Pun Riaklah! - Wak Doyok

Isnin, 18 September 2017 2:30 PM

Belum Masa Gantung Skrip – Naim Daniel

Jumaat, 15 September 2017 2:00 PM

Cassidy Malu Cakap Melayu?

Jumaat, 15 September 2017 9:00 AM

#akuStar: Payslip - Semangat Yang Hilang

Khamis, 14 September 2017 4:00 PM

Farida Jalal Mahu Lebih Kolaborasi Malaysia-Bollywood

Khamis, 14 September 2017 9:00 AM

Faye Kusairi Menangis Tonton Diri Sendiri

Rabu, 13 September 2017 2:00 PM

Saya Tak Jual Rupalah! - Erwin Dawson

Rabu, 13 September 2017 9:00 AM

EKSKLUSIF! Kisah Elizabeth Tan Nak Bunuh Diri

Kolumnis

iklan

Iklan