Julia Gillard Perdana Menteri Wanita Australia Pertama - Berita Semasa | mStar

Julia Gillard Perdana Menteri Wanita Australia Pertama

Diterbitkan: Khamis, 24 Jun 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

CANBERRA: Julia Gillard menjadi Perdana Menteri wanita pertama Australia selepas parti pemerintah menyingkirkan bekas pemimpin nombor satu, Kevin Rudd sebagai ketua Parti Buruh.

Menerusi pemberontakan mengejut dalam parti pemerintah Australia telah memberikan ruang kepada perdana menteri wanita pertama itu berjanji terhadap keselamatan kerajaannya reformasi dalam pendidikan, kesihatan dan undang-undang perindustrian.

Gillard yang menang tanpa bertanding kini menjadi perdana menteri ke-27 di negara itu dan merupakan pemimpin wanita pertama.

Beliau telah memilih Bendahari, Wayna Swan sebagai Timbalan Perdana Menteri, perkara itu diumumkan oleh Senator Michael Forshaw selepas mesyuarat kokus.

Sebagai Perdana Menteri baru, beliau akan memimpin parti bagi menghadapi pilihan raya dalam tempoh beberapa bulan lagi.

Gillard mendapat 74 undian daripada 112 undian kokus, sokongan majoriti di dalam parti berkenaan.

“Rudd dan Gillard sudah dijangka akan bertanding, tetapi Rudd meletakkan jawatannya pada saat akhir. Rudd mengambil keputusan selepas 25 minit di dalam mesyuarat selepas mendapat tekanan daripada pelbagai laporan yang akan mengatakan beliau akan kalah.

“Tindakan itu sekaligus memberi laluan kepada Gillard untuk menjadi ketua Parti Buruh dan perdana menteri yang baru,” kata pegawai kerajaan Buruh, seperti yang dilaporkan oleh agensi berita China, Xinhua pada Khamis.

“Beliau (Gillard) akan mengangkat sumpah dalam waktu terdekat,” kata Forshaw yang turut menambah bahawa beliau kini yakin terhadap pilihan raya seterusnya akan diketuai kumpulan baru.

Rudd mengetuai Parti Buruh selepas kemenangan beliau dalam pilihan raya pada tahun 2007 selepas 11 tahun sebagai pembangkang.

Gillard sebelum ini menjadi Timbalan Perdana Menteri Australia yang merupakan wanita dan rakyat asing pertama memegang jawatan tersebut sejak 3 Disember 2007.

Beliau yang dilahirkan pada 29 September 1961 di Barry, Wales, United Kingdom sebelum ini pernah menjadi Menteri Pelajaran, Menteri Perhubungan Pekerjaan dan Tempat Kerja serta Menteri Hal Sosial.

Gillard menjadi ahli Parti Buruh Australia sejak pilihan raya persekutuan sejak tahun 1998 mewakili Divisyen Buruh di Victoria.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan