UPSR Dan PMR Patut Dikekalkan Selepas Diubah Suai - Koh - Berita Semasa | mStar

UPSR Dan PMR Patut Dikekalkan Selepas Diubah Suai - Koh

Diterbitkan: Rabu, 23 Jun 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Presiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon berpendapat peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) wajar dikekalkan selepas dilakukan pengubahsuaian.

Beliau berkata ini kerana sesuatu ujian dapat memupuk semangat persaingan pada kalangan pelajar yang secara tidak langsung dapat menyediakan mereka bagi menghadapi persaingan secara umum.

"Sebagai bekas pendidik saya menganggap peperiksaan am atau awam seperti UPSR dan PMR sepatutnya dikekalkan tetapi hendaklah diubah bentuk dan juga coraknya supaya dapat dibuat bagi tujuan penilaian," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, di sini hari ini.

Koh yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata perkara itu juga selaras dengan usaha kerajaan untuk mewujudkan persaingan sihat pada kalangan rakyat menerusi Bidang Keberhasilan Utama Negara.

"Melalui peperiksaan kita dapat menggalakkan pelajar agar lebih berdisiplin selain memupuk semangat persaingan," katanya.

Beliau mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Ahad lepas bahawa kedua-dua peperiksaan itu mungkin dimansuhkan bagi memastikan tujuan utama untuk memberi pendidikan secara menyeluruh terlaksana.

Sistem sekarang dilihat berorientasikan peperiksaan semata-mata. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan