UPSR, PMR: Ahli Parlimen Bebas Tak Setuju Mansuh

Diterbitkan: Selasa, 22 Jun 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Konsensus Bebas tidak bersetuju dengan cadangan supaya Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) dimansuhkan.

Ahli Parlimen Bagan Serai, Mohsin Fadzli Samsuri berkata, peperiksaan UPSR adalah kayu pengukur kepada tahap pencapaian persekolahan untuk tahun keenam manakala PMR bagi tahun kesembilan.

"Kedua-dua peperiksaan berkenaan amat penting sebagai kayu pengukur untuk keberkesanan pembelajaran antara daerah serta negeri.

"Rasional bahawa peperiksaan UPSR dan PMR mendorong kepada sistem pendidikan yang menjurus kepada peperiksaan tidak boleh dinafikan tetapi pemansuhan peperiksaan berkenaan bukanlah penyelesaian terbaik," katanya pada sidang media di lobi Parlimen di sini hari ini.

Hadir sama ialah Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim (Bebas-Bayan Baru), Wee Choo Keong (Bebas-Wangsa Maju), Tan Tee Beng (Bebas-Nibong Tebal) dan Zulkifli Noordin (Bebas-Kulim-Bandar Baharu).

Selain itu beliau berkata, hanya sistem pendidikan yang memberi penekanan seimbang antara pencapaian akademi dan aktiviti kokurikulum yang dapat membentuk satu sistem pendidikan yang holistik.

Oleh itu katanya, Konsensus Bebas menyarankan kepada kerajaan supaya menyediakan satu dasar pendidikan jangka panjang yang lebih sistematik dan tersusun.

Malah Mohsin Fadzli berkata, mereka berpendapat sistem pendidikan yang ada di negara ini sering berubah mengikut citarasa Menteri.

"Kita lihat dasar pendidikan akan berubah mengikut perubahan penjawat portfolio Menteri Pelajaran.

"Sebab itu Konsensus Bebas menyarankan kepada kerajaan bahawa satu dasar pendidikan jangka panjang, konsisten dan berkesinambungan perlu digubal," katanya.

Dalam pada itu Zahrain berkata, bagaimanapun pihaknya menyambut baik langkah kerajaan untuk mendapatkan maklum balas daripada semua pihak termasuk rakyat berhubung cadangan berkenaan.

"Langkah nak kumpul maklumat ini memang bagus, sekurang-kurang kita boleh beri pandangan sebelum apa-apa tindakan diambil," katanya.

iklan

Video

Selasa, 19 September 2017 2:00 PM

Keluh-Kesah Jalil Hamid

Selasa, 19 September 2017 9:00 AM

Kau Buat #OOTD Pun Riaklah! - Wak Doyok

Isnin, 18 September 2017 2:30 PM

Belum Masa Gantung Skrip – Naim Daniel

Jumaat, 15 September 2017 2:00 PM

Cassidy Malu Cakap Melayu?

Jumaat, 15 September 2017 9:00 AM

#akuStar: Payslip - Semangat Yang Hilang

Khamis, 14 September 2017 4:00 PM

Farida Jalal Mahu Lebih Kolaborasi Malaysia-Bollywood

Khamis, 14 September 2017 9:00 AM

Faye Kusairi Menangis Tonton Diri Sendiri

Rabu, 13 September 2017 2:00 PM

Saya Tak Jual Rupalah! - Erwin Dawson

Kolumnis

iklan

Iklan