Akta Dipinda Selepas Terima Maklum Balas: Subramaniam - Berita Semasa | mStar

Akta Dipinda Selepas Terima Maklum Balas: Subramaniam

Diterbitkan: Selasa, 22 Jun 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Sumber Manusia masih menunggu maklum balas semua pihak berkaitan meminda Akta Pekerja, Akta Perhubungan Perusahaan dan Akta Kesatuan.

Menterinya Datuk Dr S.Subramaniam berkata, pindaan akta berkenaan masih dibincangkang dalam satu jawatankuasa khas yang ditubuhkan baru-baru ini.

Jawatankuasa tersebut dianggotai tiga wakil dari Kementerian Sumber Manusia, tiga dari Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dan tiga lagi dari Persekutuan Kebajikan Malaysia.

"Apa-apa isu dan pandangan perlu diberikan kepada jawatankuasa ini supaya kami dapat mengkaji pandangan dan maklum balas tersebut sebelum dibuat pindaan dan dibentangkan di kabinet," katanya kepada pemberita pada majlis Pelancaran Kempen Antiragut 1Malaysia anjuran Biro Sosial dan Kebajikan MIC Kebangsaan di tol Sungai Besi di sini.

"Jawatankuasa tersebut adalah satu permintaan daripada MTUC sendiri...jadi sepatutnya semua pandangan hendaklah melalui saluran ini dan bukannya menerusi persatuan sekerja dan pekerja," katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas tindakan MTUC semalam yang meminta semua kesatuan sekerja dan pekerja di negara menolak cadangan meminda ketiga-tiga akta kerana didakwa akan menindas golongan itu.

Mengenai kes ragut, Subramaniam berkata walaupun jumlah kes itu kian berkurangan, namun ia masih di tahap menbimbangkan dan satu pendekatan yang serius harus diambil bagi menanganinya.

"Satu tindakan yang sewajarnya perlu diambil bagi meningkatkan kesedaran sivik mengenai implikasi kes ragut menerusi ceramah, pengedaran risalah dan pelekat," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan