Hentikan Pertelagahan Terbuka, Ingatan Najib Kepada Pemimpin BN - Berita Semasa | mStar

Hentikan Pertelagahan Terbuka, Ingatan Najib Kepada Pemimpin BN

Diterbitkan: Sabtu, 19 Jun 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak mahu semua pemimpin parti komponen menghentikan pertelagahan secara terbuka dan sebaliknya menumpukan tenaga untuk berdepan dengan pembangkang bagi mendapatkan keyakinan rakyat.

Perdana Menteri memberi amaran bahawa perkara seumpama itu hanya akan melemahkan parti gabungan itu sambil menambah bahawa adalah penting bagi Barisan Nasional (BN) untuk bersatu dan kelihatan bersatu pada kaca mata rakyat.

Najib yang juga Pengerusi BN berkata parti pembangkang banyak berbohong dan bercakap separuh benar sambil menambah bahawa beliau bekerja siang dan malam bagi mengukuhkan BN dengan rancangan-rancangan yang akan diumumkan secara berperingkat.

"Kita mesti fokus berhubung apa yang akan menjadikan BN kukuh.. para pemimpin BN tidak sepatutnya bertelagah antara satu sama lain secara terbuka, di depan khalayak atau kepada rakyat...mari kita bertelagah dengan pembangkang. Kenapa bertelagah sesama para pemimpin BN...beritahu saya kenapa kita perlu bertelagah sesama sendiri?.

"Musuh kita ada di luar...musuh kita mahukan kerusi kita dalam kerajaan..(mereka) mahu pergi ke Putrajaya. Kita mesti pastikan BN kekal berkuasa. Kenapa perlu kita dedahkan masalah kita sendiri. Beritahu saya kenapa kita perlu mencari masalah.

"Tidak perlu kerana pada akhirnya apa yang penting ialah BN berkhidmat kepada rakyat dan rakyat yakin kepada BN," katanya dalam ucapan perasmian mesyuarat agung ke-57 Parti Progresif Penduduk (PPP) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada hari Sabtu.

Najib berkata BN perlu membentuk kerajaan pada pilihan raya umum akan datang dan oleh itu setiap parti komponennya perlu memainkan peranan masing-masing dengan menjadikan BN lebih kukuh agar kerajaan BN dapat meneruskan rancangan mentransformasikan negara menjadikannya sebuah negara yang lebih makmur.

Beliau berkata pembangkang mempunyai banyak masalah tetapi mereka sangat pandai menutupnya.

Dalam nasihatnya kepada kepimpinan PPP, Najib berkata sebagai pengerusi BN, beliau sentiasa bersedia mendengar permasalahan mereka.

"Jika anda ada masalah dalam BN beritahu saya. Sebagai pengerusi BN, beritahu saya jika anda tidak suka seseorang itu, jika anda tidak suka, hanya bisik kepada saya tapi secara terbuka anda lawan pembangkang... Anda lawan PKR, DAP, PAS (tapi) jangan bergaduh sesama kita," jelas Najib.

"Macam mana saya nak tolong PPP jika kita (BN) tidak berkuasa, tapi PPP mesti tolong saya...anda boleh tolong saya dengan memberi tumpuan tenaga dalam BN tetapi fokus di luar BN (lawan pembangkang)," katanya.

Najib berkata sedaya mungkin, beliau akan membantu demi kepentingan PPP, sambil memberi contoh pelantikan naib presiden kanan parti itu Senator Datuk Maglin Dennis D'Cruz sebagai Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan baru-baru ini.

Katanya PPP tidak boleh menjadi parti kepada semua rakyat Malaysia kerana parti itu terlalu kecil tetapi ia boleh menjadikannya sangat berguna kepada rakyat dengan mencari bidangnya yang tersendiri.

"Anda tidak boleh menjadi sebuah parti seperti parti yang besar tapi anda boleh menjadi tarikan kepada sesuatu kumpulan di dalam negara dan itu yang patut dicari ...bidang keistimewaannya yang tersendiri," kata Najib.

"Tidak kira apa jenis kucing selagi ia dapat menangkap tikus. Apa yang penting adalah BN kukuh dan diterima rakyat, katanya.

Bercakap mengenai konsep 1Malaysia, Najib berkata Malaysia memerlukan satu bimbingan falsafah dan ia adalah falsafah dalam semangat 1Malaysia.

"Saya rasa bangga hari ini kerana jenama 1Malaysia merupakan jenama yang sangat terkenal di Malaysia hari ini. Ini akan kita jadikan sebagai pembimbing falsafah bagi Malaysia kerana bila kita sebut 1Malaysia, secara automatik, kita mengiktiraf sumbangan semua rakyat Malaysia," katanya.

Najib berkata beliau sangat komited dan mahu memastikan bahawa semua rakyat mendapat faedah dari pembangunan rancangan-rancangan di negara ini seperti Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) yang diumumkan baru-baru ini.

"Kita percaya satu cara sahaja Malaysia boleh menjadi sebuah negara yang kukuh dan berjaya jika kita dapat sama-sama menggunakan semua kebolehan, kekuatan, pengalaman dan sumbangan semua rakyat Malaysia," katanya.

Kira-kira 3,000 perwakilan parti menghadiri mesyuarat sehari itu.

Sebelum itu, ketibaan Najib disambut Presiden PPP Datuk M.Kayveas, D'Cruz dan para pemimpin parti itu. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan