MIC Mahu Perjudian Haram Dihapuskan - Palanivel - Berita Semasa | mStar

MIC Mahu Perjudian Haram Dihapuskan - Palanivel

Diterbitkan: Khamis, 17 Jun 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: MIC hari ini meminta kerajaan supaya melihat dengan serius berhubung cara menghapuskan perjudian haram demi manfaat negara.

Timbalan Presidennya, Datuk G. Palanivel, berkata perjudian haram menggalakkan pendapatan haram dan "kita tidak tahu bagaimana atau untuk tujuan apa pendapatan ini akan digunakan". Perjudian haram juga akan menyebabkan negara kehilangan hasil dari cukai dan akan menggalakkan kegiatan pengubahan wang haram, katanya.

Mereka yang terbabit dalam kegiatan itu juga akan menanggung hutang dengan Ah Long dan oleh itu adalah penting bagi kerajaan untuk mengkaji kebaikan dan keburukan keadaan itu, katanya kepada Bernama.

Beliau berkata adalah sukar untuk menghapuskan perjudian haram tetapi orang ramai mempunyai pilihan jika ia dibenarkan dan dikawal.

"Apapun, demokrasi adalah mengenai pilihan terutama di Malaysia di mana kita bergerak ke arah demokrasi yang matang," katanya.

Katanya dengan Malaysia yang mempunyai bilangan penduduk bukan Islam yang ramai dan walaupun tidak semua terbabit dalam perjudian sekurang-kurangnya golongan yang berbuat demikian akan mempunyai pilihan.

Palanivel yang juga Timbalan Menteri Perladangan dan Komoditi berkata beliau memerhatikan bahawa ramai Anggota Parlimen beragama Islam menyokong perjudian sukan dilesenkan semasa perbahasan di Parlimen. - BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan