Mukhriz Tunggu Reaksi DAP, PAS Letak Calon Bukan Islam - Berita Semasa | mStar

Mukhriz Tunggu Reaksi DAP, PAS Letak Calon Bukan Islam

Diterbitkan: Ahad, 13 Jun 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SEREMBAN: Datuk Mukhriz Tun Mahathir mahu melihat apa pula reaksi DAP apabila rakannya dalam Pakatan Rakyat, PAS membenarkan calon bukan Islam menggunakan simbol parti itu untuk bertanding pada pilihan raya umum akan datang.

Di samping menyifatkan perkara tersebut sebagai menarik, Anggota Parlimen Jerlun itu berkata tindakan tersebut seolah-olah menindakkan peranan DAP yang mempunyai lebih ramai calon dari kalangan bukan Islam.

"Sebelum ini pernah berlaku di Perak di mana DAP telah mewujudkan satu cawangan yang semua ahlinya dari kalangan orang Melayu Islam. Jadi, sekarang ini apabila PAS juga lakukan perkara yang sama, saya menantikan apa pula tindak balas daripada pihak DAP," katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat Umno cawangan Pantai dan Pantai Setia di sini hari ini.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu berkata langkah PAS tersebut juga merupakan satu sandiwara.

"Parti Islam Se-Malaysia (PAS) dalam namanya sahaja sudah ada perkataan Islam. Jadi saya tidak yakin yang mereka sebenarnya serius untuk membuka parti mereka kepada yang bukan Islam, hanya sekadar nak ambil hati yang bukan Islam," katanya.

Beliau juga berkata usaha PAS tersebut tidak akan memberi kesan kepada Umno kerana Barisan Nasional yang ditunjangi Umno sejak dahulu mengamalkan formula perkongsian kuasa yang cukup berjaya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan