Proton Tandatangani Perjanjian Kolektif Dengan Dua Kesatuan Pekerja - Berita Semasa | mStar

Proton Tandatangani Perjanjian Kolektif Dengan Dua Kesatuan Pekerja

Diterbitkan: Rabu, 9 Jun 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd (PONSB) dan Proton Tanjung Malim Sdn Bhd (PTMSB) menandatangani perjanjian kolektif dengan kesatuan pekerja masing-masing yang memasukkan faedah-faedah kewangan dan sosial yang lebih baik.

Perjanjian-perjanjian itu meliputi tempoh tiga tahun mulai 1 Jan, 2010, dan termasuk kenaikan gaji sebanyak purata 7.5 peratus bagi semua jawatan.

"Perjanjian itu dibuat bagi membolehkan Proton kekal sebagai majikan yang berdaya saing dalam industri automotif Malaysia," kata Pengarah Urusan Proton Holdings Bhd, Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir.

Berucap pada upacara menandatangani perjanjian itu di sini hari ini, beliau berkata perjanjian-perjanjian itu akan memberi manfaat kepada 4,195 pekerja PONSB dan 2,204 pekerja PTMSB dengan penambahbaikan elaun pengangkutan, bantuan dobi, faedah perubatan dan sumbangan kematian.

"Perjanjian itu akan melahirkan tenaga kerja yang mahir dan bermotivasi, serta memperoleh komitmen pekerja terhadap peningkatan produktiviti," kata Syed Zainal.

"Ia juga akan menggalakkan kewujudan iklim industri yang harmoni dan menimbulkn kesedaran di kalangan pekerja tentang kesan Dasar Automotif Negara," katanya.

Ini merupakan perjanjian kolektif kelapan yang ditandatangani oleh PONSB dan yang kedua bagi PTMSB.

Syed Zainal menandatangani bagi pihak Proton manakala Kesatuan Pekerja PONSB diwakili oleh Presidennya, Mohammad Fauzei Yusuf, dan Kesatuan Pekerja PTMSB ole Presidennya, Mohd Yusmar Omar.

Pemeteraian perjanjian itu disaksikan oleh Pengerusi Proton, Datuk Mohd Nadzmi Mohd Salleh. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan