Proton Tandatangani Perjanjian Kolektif Dengan Dua Kesatuan Pekerja

Diterbitkan: Rabu, 9 Jun 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd (PONSB) dan Proton Tanjung Malim Sdn Bhd (PTMSB) menandatangani perjanjian kolektif dengan kesatuan pekerja masing-masing yang memasukkan faedah-faedah kewangan dan sosial yang lebih baik.

Perjanjian-perjanjian itu meliputi tempoh tiga tahun mulai 1 Jan, 2010, dan termasuk kenaikan gaji sebanyak purata 7.5 peratus bagi semua jawatan.

"Perjanjian itu dibuat bagi membolehkan Proton kekal sebagai majikan yang berdaya saing dalam industri automotif Malaysia," kata Pengarah Urusan Proton Holdings Bhd, Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir.

Berucap pada upacara menandatangani perjanjian itu di sini hari ini, beliau berkata perjanjian-perjanjian itu akan memberi manfaat kepada 4,195 pekerja PONSB dan 2,204 pekerja PTMSB dengan penambahbaikan elaun pengangkutan, bantuan dobi, faedah perubatan dan sumbangan kematian.

"Perjanjian itu akan melahirkan tenaga kerja yang mahir dan bermotivasi, serta memperoleh komitmen pekerja terhadap peningkatan produktiviti," kata Syed Zainal.

"Ia juga akan menggalakkan kewujudan iklim industri yang harmoni dan menimbulkn kesedaran di kalangan pekerja tentang kesan Dasar Automotif Negara," katanya.

Ini merupakan perjanjian kolektif kelapan yang ditandatangani oleh PONSB dan yang kedua bagi PTMSB.

Syed Zainal menandatangani bagi pihak Proton manakala Kesatuan Pekerja PONSB diwakili oleh Presidennya, Mohammad Fauzei Yusuf, dan Kesatuan Pekerja PTMSB ole Presidennya, Mohd Yusmar Omar.

Pemeteraian perjanjian itu disaksikan oleh Pengerusi Proton, Datuk Mohd Nadzmi Mohd Salleh. - BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 15 Disember 2017 2:27 PM

Biarlah Ia Berlalu" - Adi Putra

Jumaat, 15 Disember 2017 11:51 AM

Aksi 'Rempit' Fasha Sandha Jadi Perhatian

Jumaat, 15 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Pesawat - Luluh

Khamis, 14 Disember 2017 1:00 PM

Peminat Lega Tiada Suara 'Kepit' Sajat

Rabu, 13 Disember 2017 9:00 AM

Jadi Pilihan Pekin Ibrahim, Siapa Donny Alamsyah?

Selasa, 12 Disember 2017 5:41 PM

Jom Lepak Tempat 'Best' Tapi Percuma

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Kolumnis

iklan

Iklan