Jumlah Kes Denggi Turun, Tapi Angka Kematian Meningkat - Rosnah - Berita Semasa | mStar

Jumlah Kes Denggi Turun, Tapi Angka Kematian Meningkat - Rosnah

Diterbitkan: Sabtu, 5 Jun 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PENAMPANG: Walaupun jumlah kes demam denggi bagi tempoh enam bulan pertama tahun ini menurun berbanding tempoh yang sama tahun lepas, jumlah kematian akibat demam denggi meningkat.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata bagi tempoh Januari sehingga 8 pagi ini, jumlah kes demam denggi menurun 10 peratus iaitu 20,215 kes berbanding 22,278 kes dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Bagaimanapun, beliau berkata bagi tempoh itu sebanyak 62 kematian dilaporkan berbanding 56 kes tahun lepas.

"Faktor peningkatan kepada jumlah kematian ini bukan disebabkan oleh persekitaran atau kesedaran orang ramai yang masih rendah.

"Kajian kementerian mendapati sistem ketahanan badan pesakit itu sendiri yang sangat lemah kerana kebanyakan pesakit pernah mengalami demam denggi sebelum ini. Ada yang mengalaminya dua kali atau tiga kali dan mudah dijangkiti virus," katanya kepada pemberita selepas merasmikan sambutan serentak Pesta Kaamatan, Hari Belia, Hari Guru dan Hari Jururawat Kampung Limbanak anjuran Pergerakan Puteri Umno Sabah di sini hari ini.

Mengenai penganjuran Sukan Malaysia (Sukma) di Melaka, iaitu antara negeri yang mempunyai kluster serupa influenza (ILI), Rosnah berkata aspek pencegahan jangkitan virus itu akan diamalkan pada setiap masa sepanjang temasya sukan itu berlangsung dari 10 Jun.

"Kementerian telah menetapkan aspek penjagaan kesihatan di kalangan atlet seperti memakai penutup hidung dan mulut dalam kelompok yang ramai dan aspek kebersihan ketika berinteraksi dengan orang ramai," katanya.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata terdapat lebih 43,000 dos vaksin influenza A (H1N1) di klinik dan hospital kerajaan dan kementerian akan mengkaji keperluan untuk mendapatkan bekalan tambahan.

Beliau juga berkata orang ramai boleh mendapatkan vaksin di klinik dan hospital swasta dengan bayaran antara RM50 hingga RM80 untuk satu dos. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan