Satu Lagi Kematian Akibat H1N1 Jadikan Jumlah Terkini 86 Orang - Berita Semasa | mStar

Satu Lagi Kematian Akibat H1N1 Jadikan Jumlah Terkini 86 Orang

Diterbitkan: Sabtu, 22 Mei 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Satu lagi kematian dilaporkan akibat jangkitan virus influenza A(H1N1) menjadikan jumlah terkumpul kematian akibat H1N1 dalam negara sehingga hari ini ialah 86 orang.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata, lelaki berumur 48 tahun tanpa sebarang faktor risiko itu mengalami gejala demam selama tiga hari dan batuk selama seminggu sebelum dimasukkan ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang pada 6 Mei lepas. "Lelaki itu mengalami masalah pernafasan akibat pneumonia yang teruk semasa rawatan dan meninggal dunia pada 9 Mei lalu," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini. Sementara itu, sembilan kejadian kluster Penyakit Serupa Influenza (ILI) dilaporkan di tujuh negeri iaitu di Perak, Pahang, Melaka, Pulau Pinang, Johor, Sarawak dan Selangor.

Dr Mohd Ismail berkata, ini menjadikan jumlah keseluruhan kes ILI yang masih dirawat di dalam wad di seluruh negara 577 kes dan daripada jumlah itu 76 kes disahkan positif H1N1, dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) sebanyak lapan kes dengan kesemuanya mempunyai faktor risiko.

Beliau berkata, penularan jangkitan virus H1N1 masih aktif di dalam komuniti dan beliau menggesa orang ramai supaya sentiasa berwaspada serta mengamalkan langkah pencegahan dan kawalan.

Beliau berkata, maklumat lanjut mengenai H1N1 boleh didapati menerusi laman web kementerian di alamat http://www.moh.gov.my atau http://h1n1.moh.gov.my atau hubungi talian hotline kementerian 03-88810200 atau 03-88810300. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan