Lima Daripada Enam IKBN Akan Siap, Beroperasi Tahun Depan - Berita Semasa | mStar

Lima Daripada Enam IKBN Akan Siap, Beroperasi Tahun Depan

Diterbitkan: Khamis, 20 Mei 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MARANG: Lima daripada enam buah Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) yang kini sedang dalam proses pembinaan telah hampir siap dan dijangka akan beroperasi mulai tahun depan.

Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan, Datuk Mohd Yasin Mohd Salleh berkata, lima IKBN yang hampir siap itu ialah IKBN Pekan di Pahang, IKBN Kemasik (Terengganu), IKBN Perlis, IKBN Kuala Langat (Selangor), IKBN Penawar (Johor) dan IKBN Tanah Merah (Kelantan).

"Semua IKBN yang sedang dalam pembinaan itu sudah siap sehingga 90 peratus dengan setiap satu berharga antara RM60 juta dan RM70 juta.

"Kita dijangka semua IKBN yang hampir siap itu akan beroperasi mulai awal tahun hadapan kecuali IKBN Tanah Merah yang perlu mengambil sedikit masa lagi untuk disiapkan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kejohanan Sukan IKBN/IKTBN (Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara) Se-Malaysia di IKBN Wakaf Tapai di sini semalam.

Sebanyak 764 peserta dan pegawai daripada 14 IKBN di seluruh negara tidak termasuk dua IKBN dari Sabah dan Sarawak mengambil bahagian pada kejohanan empat hari itu.

Mohd Yasin berkata, sehingga ini negara mempunyai 16 IKBN dengan 10,000 pelatih sedang mengikuti 11 kursus kemahiran. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan