Mahasiswa Didakwa Di Mahkamah Universiti Jika Ada Laporan Polis - TNC UKM - Berita Semasa | mStar

Mahasiswa Didakwa Di Mahkamah Universiti Jika Ada Laporan Polis - TNC UKM

Diterbitkan: Selasa, 18 Mei 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) akan mendakwa mana-mana pelajar di mahkamah universiti itu sekiranya terdapat laporan polis yang dibuat terhadap pelajar terbabit.

Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar (HEP) dan Alumninya, Datuk Prof Dr Mohamad Abdul Razak berkata, pihaknya akan menjalankan siasatan bagi meneliti kesahihan laporan itu sebelum memutuskan pelajar yang terbabit akan disabitkan kesalahan atau sebaliknya.

“Setiap laporan polis yang diterima UKM akan melalui proses siasatan dan akan membabitkan perbicaraan di mahkamah universiti,” katanya ketika dihubungi mStar Online di sini hari ini.

Beliau mengulas tindakan sekumpulan mahasiswa yang menggelarkan diri mereka Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) yang mendesak Bahagian HEP UKM supaya menggugurkan pertuduhan terhadap empat pelajar jurusan Sains Politik universiti itu.

Kesemua pelajar yang juga Ahli Majlis Tertinggi Kelab Sains Politik UKM iaitu Hilman Idham (Presiden), Ismail Aminuddin (Naib Presiden), Azlin Shafina Adzha (Setiausaha Agung) dan Wong King Chai (Exco) ditahan polis pada 22 April lalu di pekan Rasa dan Ampang Pecah sewaktu Pilihan Raya Kecil Parlimen Hulu Selangor.

Hilman akan didakwa secara berasingan pada 2 Jun ini manakala yang lain akan didakwa sehari selepas itu.

Kesemua pelajar akan didakwa kerana melakukan kesalahan menyalahi undang-undang Seksyen 15(5)(a) Akta Universiti & Kolej Universiti 1971 (AUKU).

Mengulas lanjut, Mohamad mengakui terdapat pelajar jurusan yang sama berada semasa pilihan raya kecil itu baru-baru ini bagi membuat kajian mengenainya.

“Bagaimanapun, kehadiran mereka di sana telah dibuat permohonan secara rasmi kepada pihak universiti bagi membenarkan mereka untuk berbuat demikian.

“Penahanan pihak polis terhadap empat pelajar itu merupakan suatu keadaan yang berbeza dan perbicaraan di mahkamah universiti bertujuan untuk mendapatkan keterangan mereka,” tambahnya.

Dalam pada itu Mohamad mengingatkan setiap pelajar supaya tidak menyertai mana-mana parti politik dan tindakan akan dikenakan sekiranya mereka berbuat demikian.

“Namun, masih terlalu awal untuk kami menentukan keputusan terhadap empat pelajar berkenaan kerana siasatan masih dijalankan, malah dakwaan belum lagi dilakukan,” ujarnya.

Jika disabit kesalahan di bawah AUKU, kesemua pelajar terbabit boleh dikenakan tindakan tatatertib dan boleh dihukum di bawah Kaedah-kaedah Universiti Kebangsaan Malaysia (Tatatertib Pelajar-pelajar) 1999.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan