"Parti Kian Runtuh" - Muhyiddin - Berita Semasa | mStar

"Parti Kian Runtuh" - Muhyiddin

Diterbitkan: Ahad, 16 Mei 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUANTAN: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Parti Keadilan Rakyat (PKR) kini sudah semakin hilang sokongan apabila semakin ramai pemimpin dan penyokong parti itu dilihat mula meninggalkan parti berkenaan. Beliau yang juga Timbalan Presiden Umno berkata, rakyat juga semakin sedar bahawa parti itu hanya memperjuangkan individu tertentu sahaja dan tidak memberi faedah langsung kepada rakyat.

"PKR? Parti Kian runtuh?.. setiap hari ada batu batan yang jatuh dan runtuh, sebahagian besar pemimpin yang sokong PKR dahulu juga sudah hilang keyakinan, parti itu tidak berjuang untuk rakyat tapi untuk individu," katanya kepada pemberita selepas merasmikan sambutan Hari Guru Peringkat kebangsaan di Universiti Malaysia Pahang, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai krisis parti berkenaan yang dilihat semakin buruk apabila semakin ramai pemimpin dan penyokong parti itu mula meninggalkan parti berkenaan. Terbaru, PKR Cabang Ipoh Barat semalam dibubarkan selepas 19 daripada 25 Anggota Jawatankuasanya meletakkan jawatan.

Muhyiddin secara sinis berkata, PKR patut dibubarkan terus sahaja dan semua pemimpin dan penyokong parti itu beralih menyokong kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Saya yakin (krisis yang sedang berlaku dalam PKR) ini akan membuka mata rakyat bahawa parti ini tidak memberi faedah kepada rakyat.., elok bubar dan sokong Perdana Menteri," katanya.

Mengulas krisis politik di Thailand yang dilihat semakin meruncing, Muhyiddin berharap krisis itu akan dapat diatasi segera.

"Kita memerhati dengan dekat apa yang berlaku di sana, dan baru-baru ini wakil Perdana Menteri Thailand datang ke sini untuk beri taklimat situasi di sana. Agak membimbangkan.

"Sebagai negara jiran, kita harap Thailand akan dapat menyelesaikannya," katanya. - BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan