PM Umum Langkah Kukuhkan Perlindungan Konsumer Kewangan

Diterbitkan: Selasa, 11 Mei 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Selasa mengumumkan cadangan mengukuhkan perlindungan pengguna kewangan di mana had deposit insurans akan ditingkatkan kepada RM250,000, berkuatkuasa 2011.

Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan di sini pada Selasa berkata yang perdana menteri berhasrat meningkatkan pakej perundangan bagi tujuan memperkukuhkan perlindungan konsumer kewangan untuk rakyat Malaysia.

Kementerian itu berkata yang Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM) akan mengemukakan satu rang undang-undang bagi membolehkan kerajaan meningkatkan had insurans deposit.

"Pakej perundangan itu dijangka akan dibentangkan di Parlimen untuk dibahaskan dan diluluskan sebagai enakmen sebelum akhir tahun ini," katanya.

Ia berkata yang PIDM juga akan memperkenalkan Skim Pampasan Insurans (ICS)yang jelas beserta perundangannya untuk para pemegang polisi insurans dan takaful.

"Ia adalah untuk memastikan pemegang polisi insurans dan takaful menikmati tahap perlindungan konsumer yang sama dengan perlindungan yang diberikan oleh PIDM terhadap para penyimpan di bank perdagangan dan bank Islam.

"Ini jelas menunjukkan komitmen berterusan kerajaan untuk memperkukuhkan perlindungan konsumer kewangan untuk rakyat Malaysia dan memelihara keyakinan awam terhadap sistem kewangan Malaysia," katanya.

Ia berkata memandangkan jaminan deposit kerajaan akan berakhir pada akhir tahun ini seperti yang dijadualkan, pengukuhan perlindungan konsumer melalui pakej ini dapat terus menyediakan lebih perlindungan untuk para penyimpan.

"Berdasarkan had yang baharu ini, 99 peratus daripada penyimpan akan dlindungi sepenuhnya," katanya.

Kementerian berkata skim pampasan insurans yang dicadangkan itu akan ditadbir oleh PIDM dan akan memberikan taraf yang sama di antara industri perbankan dan insurans serta menggalakkan daya saing yang adil kerana pemegang polisi dan para penyimpan dalam kedua-dua industri berkenaan memperolehi perlindungan.

"Skim Pampasan Insurans ini akan memperkukuhkan dan menyumbang kepada keyakinan konsumer kewangan dan seterusnya, menggalakkan permintaan konsumer terhadap produk insurans dan takaful," katanya.

Ia berkata PIDM akan mengadakan rundingan dengan pemegang kepentingan mengenai ciri-ciri utama Skim Pampasan Insurans ini sebelum mengusulkan cadangan berkenaan kepada kerajaan. - BERNAMA

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan