Pengguna Di Perlis Tidak Perlu Bimbang, Gula Cukup: KPDNKK - Berita Semasa | mStar

Pengguna Di Perlis Tidak Perlu Bimbang, Gula Cukup: KPDNKK

Diterbitkan: Rabu, 28 April 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KANGAR: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) hari ini meminta pengguna di Perlis agar tidak melakukan 'pembelian panik' gula kerana bekalan bahan itu mencukupi.

Pengarah KPDNKK negeri, Mohd A. Aruwan Ab Aziz berkata, untuk bulan ini Perlis mempunyai stok sebanyak 751.55 tan metrik.

"Purata harian bagi bekalan gula di Perlis sebanyak 50 metrik tan dan stok mencukupi bagi kegunaan rakyat di negeri ini", katanya kepada pemberita di sini.

Mohd A. Aruwan mengulas laporan mengenai kekurangan bekalan bahan itu yang menyaksikan peniaga menghadkan jualan gula sejak kebelakangan ini.

Sambil menafikan pihaknya mengeluarkan arahan tersebut, Mohd A. Aruwan berkata, keadaan itu mungkin berpunca daripada tindakan sesetengah peniaga yang didapati sengaja berbuat demikian bagi tujuan menjual gula pada harga lebih tinggi kepada pengguna di Thailand.

"Di Malaysia, harga satu kilogram gula bersubsidi adalah RM1.65 sedangkan di Thailand harganya mencecah RM2.60 sekilogram," katanya.

Sementara itu, seorang pemborong, Tan Kin Bin, 54, ketika ditemui berkata, premisnya tidak mempunyai masalah kekurangan bekalan gula seperti yang dilaporkan.

"Setiap hari syarikat pembekal akan menghantar 10 tan metrik gula dan masalah kelewatan hanya berlaku jika pembekal mengalami masalah pengangkutan yang menyebabkan bekalan gula lewat sehari," katanya.

Tan berkata bekalan gula yang diterimanya akan diagih ke pasaraya di sekitar negeri itu. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan