Tempoh Masa Maksimum Permohonan Taraf Kewarganegaraan Sedang Dikaji - Berita Semasa | mStar

Tempoh Masa Maksimum Permohonan Taraf Kewarganegaraan Sedang Dikaji

Diterbitkan: Ahad, 18 April 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

HULU SELANGOR: Kerajaan sedang mengkaji kesesuaian tempoh masa maksimum permohonan taraf kewarganegaraan bagi mengelak pemohon menunggu terlalu lama, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata, penetapan tempoh masa itu penting kerana sekiranya tidak berjaya, pemohon boleh mengambil tindakan lain dalam menentukan hala tuju kehidupan mereka khususnya dari aspek kewarganegaraan.

"Dalam masa terdekat ini kami nak lakukan beberapa perubahan. Antaranya menentukan apakah tempoh masa yang paling sesuai untuk pemohon tahu status dan jangka masa permohonan mereka, khususnya bagi mereka di luar bandar dan pedalaman.

"Kajian kita sedang berada di peringkat akhir. Kita nak tentukan tempoh masa agar pemohon tidak menunggu terlalu lama dan boleh ambil alternatif lain jika permohonan mereka tak diluluskan," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan surat kelulusan permohonan taraf warganegara, sijil warganegara dan sijil daftar lewat kelahiran di Taman Seri Cahaya, Batang Kali di sini, hari ini.

Hadir sama Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara Datuk Alwi Ibrahim dan Anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) Batang Kali Mohd Isa Abu Kassim.

Hishammuddin berkata, walaupun keputusan sama ada berjaya atau sebaliknya akan bergantung pada syarat-syarat yang telah ditetapkan dalam Perlembagaan Persekutuan, namun fokus utama kementerian adalah untuk memastikan pemohon mendapat keputusan dalam tempoh masa yang munasabah.

Sehubungan itu beliau berkata, bermula tahun ini pihaknya telah menetapkan sasaran bahawa setiap permohonan kewarganegaraan perlu dimaklumkan keputusannya dalam tempoh selewat-lewatnya dua tahun dari tarikh permohonan yang lengkap diterima.

Katanya, sasaran tempoh masa itu adalah berdasarkan tempoh pemprosesan dokumen, sesi ujian dan temuduga serta tapisan keselamatan.

"Usaha ini penting untuk pastikan mereka yang layak tidak dinafikan hak dan mereka yang tidak berjaya boleh membuat dan mencari alternatif lain. Ia juga penting kerana ada kaitan langsung dengan gambaran kualiti sistem pengurusan dan penyampaian kerajaan," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan